27 november 2005

Blandade kommentarer om de senaste veckorna...

Så är jag till sist tillbaka framför datorn igen. Förra veckan var jag bortrest och den här veckan - tja, när vädret är sånt här orkar man inte göra ett dugg mer än absolut nödvändigt (dvs äta, sova, gå till jobbet och, när plikten så kräver, till sammanträden och andra sammankomster).

Och så läser man tidningen, förstås. Jag har noterat att villainbrotten har fått fart på polisen, som faktiskt börjat besöka de bestulna för att leta teknisk bevisning. Inte en dag för tidigt.

Länspolischefen Carin Götblad har fört fram idén att starta cirka ett dussin nya "närpolisstationer" i problemutsatta områden. Tyvärr ska de inte fungera som riktiga polisstationer, utan bara som baser för samhällskontakter och brottsförebyggande arbete, men det är i alla fall bättre än inget - så vi borde se till att få hit en till Skogås. För får vi inte några närpoliser i samband med det här projektet kommer det att bli ännu svårare att få dem senare.

Noterar också att Huddinge pekas ut som den av kranskommunerna som har störst problem att uppfylla barnomsorgsgarantin. Orsaken är att befolkningsstatistiken slagit fel. Märkligt nog är Erling Karlsson (s) och sossarna inte alls lika upprörda nu som när precis samma sak hände då de var i opposition...

Och Systembolaget har startat en internationell kampanj för att försvara det svenska alkoholmonopolet ur folkhälsosynpunkt. Varvid nyktra betraktare som Financial Times kliat sig i huvudet och undrat över hur detta folkhälsoperspektiv går ihop med att Systembolagets ägare svenska staten låter sitt likaledes helägda bolag Vin & Sprit med alla upptänkliga knep pracka på folk över hela världen svensk starksprit. Dubbelmoralen är uppenbar, och Financial Times kommer, enligt svenska media, till samma lösning som jag själv gjort: Svenska staten borde så snart som möjligt sälja Vin & Sprit. En börsnotering är kanske det lämpligaste.

Nå, naturligtvis har det stått en hel del annat intressant också, men det där var ett litet axplock ur huvudet.

Inga kommentarer: