10 maj 2006

"Vårby gård - den farligaste platsen"

Samma vecka som vi i kommunfullmäktige fattade det viktiga framtidsbeslutet att sälja mark på Vårberget i Vårby gård för byggande av (huvudsakligen) radhus och parhus toppar Mitt i Huddinge med rubriken "Vårby gård - den farligaste platsen". Vårby gårds centrum sägs enligt polisens statistik vara en farligare plats att vistas på än Sergels torg.

Alla som varit i Vårby gård kan nog hålla med om att det här är ett område som borde ha en fantastisk potential. Läget vid Mälaren, med badet och naturen, borde göra det till ett av de attraktivaste områdena i kommunen. Idag är det tvärtom. En orsak är att bebyggelsen inte är tillräckligt blandad och där är byggandet på Vårberget och i Segelledsområdet ett jätteviktigt steg.

När det gäller arbetslöshet och utanförskap finns det definitivt ingen anledning till att Vårby skulle ha större problem än närliggande områden som Vårberg eller Fittja, men den satsning på ett småföretagarcentrum i stadsdelen, som vi kristdemokrater har kämpat för, skulle kunna bidra till att skapa en mer positiv inriktning.

Men den viktigaste frågan - och kanske också den svåraste - är att skapa attraktiva skolor i området. Det är först när nästan alla eleverna går ut skolan med goda kunskaper i svenska och andra kärnämnen som man långsiktigt lyckats vända områdets utveckling. Skolorna måste vara tillräckligt bra för att föräldrar som är måna om sina barns skolgång ska våga låta sina barn gå där, med tillräckligt många svenska elever för att ingen ska behöva oroa sig för svenskkunskaperna. Som det är nu väljer många att flytta från området så fort de får chansen och många föräldrar väljer skolor i andra områden åt sina barn.

Våldet och otryggheten som beskrivs i artikeln i Mitt i Huddinge är förvisso ett problem, men i det större perspektivet är det snarare är verkan än orsak till den negativa utvecklingen, bara ytterligare en skjuts i den negativa spiral som vi måste bryta.

Inga kommentarer: