10 juli 2007

Göran Hägglund och pensionerna

Har just sett sändningen från Göran Hägglunds tal i Almedalen på SVT24. Inte några nyheter direkt - och det skulle kanske ha förvånat eftersom jag hörde honom vid ett par tillfällen så sent som för en dryg vecka sedan, på Rikstinget i Sundsvall.

Värt att notera tycker jag är att han vid båda dessa tillfällen tog upp situationen för de sämst ställda pensionärerna, som får en pension på bara lite drygt 7.000 kr i månaden före skatt. Det är inte lätt att leva på sådana belopp. Vi tog upp frågan i valrörelsen och har sedan regeringsskiftet genomfört en höjning av bostadstillägget, men det skulle helt klart också behövas en höjning av minimipensionen.

För några veckor sedan kom en mycket arg äldre kvinna fram till mig på torget i Huddinge C och skällde på mig för att vi inte hade genomfört någon höjning av pensionen än. Vi hade naturligtvis haft mycket större möjligheter att genomföra vår politik om hon och många andra faktiskt hade röstat på oss - 7 % av rösterna ger inte självklart möjlighet att få igenom sin vilja i allt... - men trots det svaga valresultatet känns det bra att vi har såväl en socialminister som en äldreminister (och för all del även en kommun- och finansmarknadsminister) som kämpar för att få igenom en ordentlig pensionshöjning.

Det var förmodligen länge sedan pensionärerna hade så tydliga förkämpar i regeringen.

Inga kommentarer: