03 juli 2007

Abortmotståndarnas strategiska felgrepp

Förra veckan höll Kristdemokraterna riksting i Sundsvall. Det var roliga och intensiva dagar, och jag är glad att jag nu har semester och kan vila upp mig ett tag.

Även om mitt riksting främst handlade om att nätverka med nya och gamla vänner och bekanta, pågick det under tiden en stundtals ganska frän debatt om viktiga frågor för Sverige och Kristdemokraterna. Den som har fått i särklass mest uppmärksamhet är som bekant abortfrågan, där partiledningen vann en väldigt övertygande seger över de högljudda grupper som vill förändra abortlagstiftningen (jag drar mig för att använda ordet "abortmotståndare", för vem är egentligen för aborter - varje abort är ju ett samhälleligt misslyckande).

Men debatten slutar uppenbarligen inte i och med det. Idag skriver den kristdemokratiska trollhättanpolitikern Penilla Gunther - som jag till min förvåning inte träffade på rikstinget - en debattartikel i Svenska Dagbladet (http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16053631.asp) där hon går till hårt angrepp mot "fundamentalisterna" och hävdar att de inte har partiets bästa för ögonen.

Och samma dag kommer, i samma tidnings webbupplaga, nyheten att en för mig okänd Per Kronlid vill bilda ett nytt parti som kräver abortförbud: http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16057397.asp. Han påstår även att han har med sig flera kristdemokrater på ledande positioner i partiet i detta partibildande.

Den sista uppgiften finner jag all anledning att betvivla. Ett radikalt utbrytarparti ur Kristdemokraterna skulle inte ha några förutsättningar att lyckas etablera sig i Sverige, och det tror jag varje realistiskt orienterad person inser. Och vill man på politisk väg minska antalet aborter i Sverige gör man det nog bäst i ett parti som faktiskt finns representerat i kommuner, landsting, riksdag och regering.

Att vissa radikala grupper utom och möjligtvis även inom partiet inte skulle ha partiets bästa för ögonen torde vid det här laget vara ställt utom allt tvivel. Men frågan är om de ens har fokus på sina egna uttalade mål. Genom att skada Kristdemokraterna, som är det enda parti som vågar tala klarspråk om de etiska problemen med aborter, skadar de arbetet för att minska antalet aborter i Sverige, men får å andra sidan lite uppmärksamhet i medierna.

De borde göra precis tvärtom - vara mindre publicitetskåta men arbeta helhjärtat för en starkare kristdemokrati och ett bra abortförebyggande arbete. Om det nu är färre aborter och inte tidningsrubriker som är målet.

Inga kommentarer: