30 november 2006

Sven-Erik Österberg och demokratin

Med stor nyfikenhet slänger jag mig över artikeln "Österberg till attack mot LO-ledningen" i dagens Svenska Dagbladet. Vad kan förre finansmarknadsministern ha att säga LO-ledningen? Att de inte ska komma med samhällsekonomiskt farliga lönekrav? Att de borde undvika utspel och politiska protester som hotar den goda tillväxten i landet? Ett antal alternativ snurrade runt i mitt huvud.

Men hej vad jag bedrog mig! Sedan Sven-Erik Österberg gick i opposition har han tydligen släppt alla hämningar över bord. Istället för att uppmana till besinning och samhällsekonomiskt ansvarstagande uppmanar han LO-ledningen att använda hela sin arsenal, inklusive politiska strejker, i protest mot att den demokratiskt valda regeringen försöker att genomföra den politik som de gick till val på och fick det svenska folkets stöd för.

Den form av extrema politiska aktioner som hr Österberg förespråkar kan vara motiverade för att störta diktaturer eller - möjligtvis - i situationer där demokratiskt valda regimer väljer att föra en helt annan politik än den de blev valda för. Situationen i Sverige är den motsatta; en demokratiskt vald regim försöker genomföra det program som folket valde dem på. Att en ledande riksdagsman och f.d. minister i det läget uppmanar till en all-out-attack mot regeringen är - eller borde vara - uppseendeväckande.

Det är naturligtvis beklagligt när en ledande socialdemokrat vid närmare granskning inte visar sig vara demokrat alls när saker och ting inte går hans väg. Vi får hoppas att det här inte är representativt för hur (s) kommer att resonera och agera i opposition, utan att respekten för folket och demokratin sitter djupare hos övriga partirepresentanter.

Inga kommentarer: