23 januari 2014

I skärningspunkten mellan vård, forskning och entreprenörskap

Dagen började bra: en stor artikel i veckans nummer av Dagens Samhälle som börjar med meningen "Snart startar bygget av forskningsanläggningen Technology for Health vid Karolinska sjukhuset i Huddinge."

Som vi har arbetat för och väntat på att det verkligen ska bli verklighet! Nu är vi snart där! Forskningsanläggningen om 40.000 kvadratmeter mellan sjukhuset och Flemingsbergs centrum byggs av fastighetsutvecklaren Sveanor. Etapp 1 kommer att vara lokaler för Skolan för Teknik och Hälsa vid KTH, som länge letat efter lämpliga lokaler för att utveckla sin verksamhet inom medicinsk teknik i Flemingsberg.

Det händer mycket annat också i Flemingsberg, till exempel kommer polisutbildningen snart att flytta till Södertörns högskola och Röda Korsets högskola med sjuksköterskeutbildningen etablera sig i området. I år kommer också byggandet av många hundra student- och forskarbostäder komma igång. Men för Flemingsbergs utveckling som ett kraftcentrum för svensk framtidsindustri är ingen investering viktigare än Technology for Health.

Men hus och laboratorier i all ära, allra viktigast är förstås människorna som skapar utvecklingen. Under eftermiddagen åkte jag till forskningsanläggningen Novum för ett besök på en "innovationspub" arrangerad av Flemingsberg Science och Karolinska Institutet Science Park. Många spännande och lärorika samtal med läkare, forskare och företagare. Utvecklingen inom life science är sällan en enkel och spikrak väg, men innovationskraften i skärningspunkten mellan vård, forskning och entreprenörskap som man ser så många exempel på i Flemingsberg bådar gott för framtiden. Om bara några av alla dessa entreprenörer och forskare lyckas nå sina mål kan Sverige se fram emot en ljus framtid - både för ekonomin och hälsan.

Inga kommentarer: