10 mars 2015

Säg nej till Saudi - direktörerna får klaga bäst de vill!

Svensk vapenexport har länge varit omdebatterad. Vilka länder ska vi exportera till? Vilka krav ska vi ställa på dem - till exempel avseende fred, demokrati och mänskliga rättigheter. För vapen är inte vilka varor som helst. Vapen ger makt och möjlighet att förtrycka - i rätta eller orätta händer.

Precis som vapen inte är vilken vara som helst, är Saudiarabien inte vilket land som helst. Om man gör en skala av förtryck av de mänskliga rättigheterna och placerar in alla världens diktaturer på den så kan man ganska snabbt konstatera att Saudiarabien inte hör till de relativt sett snälla diktaturerna utan är en av de verkliga värstingarna. Och då tänker jag inte ens på absurditeter som att kvinnor inte får köra bil eller groteska historier om hur illa fattiga, utländska gästarbetare behandlas utan om hur just traditionella medborgerliga rättigheter som åsiktsfrihet, yttrandefrihet, mötesfrihet och religionsfrihet kränks och människor utsätts för piskrapp, stympningar och halshuggningar.

Saudiarabien är dessutom inte vilket land som helst utan ett land som väldigt aktivt engagerat sig för att sprida sitt sätt att tänka i resten av världen. Både al-Qaida och IS/Daesh har sprungit ur den saudiska ideologin. Förhoppningsvis har inte vapen tillkomna genom svensk försorg använts för de illdåd som terrororganisationerna genomfört, men det är i så fall nog mer tur än skicklighet. Genom saudiernas finansiella stöd till islamiska organisationer runt om i världen har också deras extrema, salafistiska islamtolkning fått fäste på många håll och väldigt påtagligt bidragit till det terrorhot som vi utsätts för även i väst.

Jag hoppas verkligen att skymfen mot utrikesminister Margot Wallström på Arabförbundets möte får även Socialdemokraterna att inse att det här med vapenexport till Saudiarabien inte är någon bra idé. Någon gång måste Sverige sätta ned foten och säga som det är. Saudiarabien är en brutal, omänsklig diktatur och vi ska inte stödja beväpningen av den. Sen får Wallenberg-direktörerna klaga bäst de vill.

Inga kommentarer: