30 december 2014

Stå upp för religionsfriheten

I Irak och Syrien harIslamiska Staten upprättat ett skräckvälde som genomför en etnisk rensning av ländernas kristna befolkning. I Östafrika mördar al-Shabab skoningslöst icke-muslimer. I Nigeria begår Boko Haram fruktansvärda illdåd mot kristna. Från Egypten, Indien och Pakistan och många andra länder rapporteras om kyrkor som bränns och kristna som mördas.

Rätten att välja sin religion och fritt få utöva den är tyvärr ingen självklarhet i stora delar av världen. Ibland är det, som i Nordkorea och Saudi-Arabien, regimer som med drakoniska regleringar försöker förhindra människor från att själva bestämmer över sina liv och sin tro. I andra fall, som i Indien och Tanzania, är det grupper av människor som på eget bevåg (men ibland med öppet eller implicit stöd från myndigheter) hotar och mördar sina medmänniskor och bränner ner religiösa mötesplatser.

Fruktansvärda händelser - ett förtryck som pågår varje dag och som vi som bekänner oss till demokrati och mänskliga rättigheter måste göra vårt yttersta för att bekämpa.

De senaste dagarna har även Sverige drabbats av två händelser av samma art. Två muslimska moskéer eller bönelokaler har utsatts för brandattentat. I Eskilstuna pågick någon typ av samling och fem personer skadades vid branden, som totalförstörde lokalen som låg i ett vanligt bostadshus. I Eslöv var det inga människor som skadades, men källarlokalen förstördes.

De här illdåden måste få ett stopp. Precis som vi tycker att det är självklart att människor i Kina, Iran och på Maldiverna fritt ska kunna utöva sin religion, måste vi stå upp för religionsfriheten här i Sverige. Man ska i trygghet kunna fira gudstjänst överallt i vårt land, oavsett vilken religion man tillhör. Förövarna måste gripas och ställas inför rätta och om det behövs ska förstås staten ställa upp med beskydd på samma sätt som man gjorde vid landets synagogor för några år sedan. Hatbrott mot synagogor, moskéer och kyrkor och de människor som besöker dem måste få högsta prioritet av de rättsvårdande myndigheterna, eftersom brotten utgör ett hot mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I Eskilstuna tycks det ha varit en olycka och inget attentat.
Ha inte så bråttom!

Karl Henriksson sa...

Om det visar sig att moskén i Eskilstuna den här gången inte utsatts för ett attentat utan att det var en olycka så påverkar det inte mitt resonemang nämnvärt. Det finns dessvärre alltför många exempel på hur moskéer och andra religiösa byggnader i Sverige utsatts för olika typer av attacker det senaste året. Vi måste stå upp för religionsfriheten. Alla som bor i Sverige ska kunna känna sig trygga när de samlas för att utöva sin religion.