12 mars 2007

Blandade känslor i Paris-Nice

Igår satte årets cykelsäsong igång på allvar med prologen till etapploppet Paris-Nice. Som svensk var det med lite blandade känslor man tittade på loppet på Eurosport. Å ena sidan kunde man glädja sig åt att den unge gotlänningen Thomas Lövkvist kom in på en nionde plats, bara fyra sekunder efter vinnaren David Millar. Å andra sidan kunde man känna frustration över att det svenskregistrerade proffslaget Unibet.com inte fick vara med, fastän de enligt sportens egna regler skulle ha rätt till det. Skälet till det är att arrangören av Paris-Nice (och Tour de France och en mängd andra tävlingar) ligger i konflikt med Internationella Cykelförbundet och valt det svenska laget som slagpåse under konflikten.

Tänk er vad som skulle hända om utföråkningens världscuparrangör i Åre valde att inte låta det franska laget starta i sina tävlingar. Skulle det var rätt? Skulle det vara rimligt? Skulle Frankrike acceptera en sådan skymf?

Svaren är nej, nej och näppeligen. Förmodligen skulle såväl president Chirac som hela kopplet av presidentkandidater vara framme och uttala sitt stöd för det franska landslaget och sin avsky inför den svenska arrangörens agerande.

Precis likadant borde det vara med den franska arrangören ASO:s behandling av Unibet.com. Sverige måste agera - inte bara Svenska Cykelförbundet, utan även svenska parlamentariker, europaparlamentariker och ministrar. Om det inte är en fråga för Fredrik Reinfeldt så borde i alla fall idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) och EU-minister Cecilia Malmström (fp) agera. Rätt ska nämligen vara rätt, även när svenskar drabbas.

Inga kommentarer: