16 januari 2009

Sökes: utspel med eftertanke och konsekvens

Jag måste erkänna att vissa politiska utspel gör mig aningen förbryllad. Som när politiker från vänsterblocket tillsammans med Diakonia och Sveriges Muslimska Råd kräver att upphandlingen av ny tunnelbaneoperatör avbryts eller senareläggs, som DN rapporterar idag.

Anledningen uppges vara att ett av de deltagande företagen, Veolia, är engagerat i ett spårvägsprojekt i Jerusalem, som även går in till bosättningar på ockuperat territorium i Jerusalems förorter på Västbanken.

Man kan tycka vad man vill om spårvägsprojektet i Jerusalem. Men det franska bolaget Veolia driver ju Stockholms tunnelbana - och många andra järn- och spårvägar i Sverige - redan idag. Avbryter man upphandlingen innebär det ju det att Veolia får fortsätta driva trafiken tills en ny upphandling kan genomföras.

Vill man visa sin aversion mot den israeliska bosättningspolitiken finns det förmodligen mer fruktbara metoder. Och tycker man att det är just spårvägsprojektet i Jerusalem som är problemet måste man naturligtvis i konsekvensens namn även kräva en bojkott av tågtillverkaren Alstom, som har 800 anställda i Sverige med kontor bland annat i Norrköping, Västerås, Växjö och Stockholm. Alstom levererar till exempel de nya pendeltågen i Stockholm och pågatågen i Skåne.

Kort sagt, lite eftertanke och konsekvens skulle vara att rekommendera när man gör politiska utspel. Och kanske borde journalister lära sig att ställa kritiska följdfrågor även till ogenomtänkta populister.

Inga kommentarer: