23 mars 2012

Dags för toaletter i tunnelbanan

"Slut på hisskisset - nu ska tunnelbanan få toaletter", rapporterar Dagens Nyheter idag efter Färdtjänst- och tillgänglighetsberedningens sammanträde häromdagen, då vi beslutade att föreslå att SL ska undersöka möjligheten att ordna toaletter på nya stationer och stationer som byggs om.

Jag känner mig väldigt glad över beredningens beslut. Toaletter behövs, inte minst för barnfamiljer, äldre och personer med funktionsnedsättning. Men jag har ju många års erfarenhet från pendeltågstrafiken, där det finns toaletter på de flesta stationerna, och vet att toaletterna används av alla typer av människor.

Jag har fått en del reaktioner på mitt engagemang i den här frågan, folk som passar på att spy galla över hemlösa, knarkare och andra som de tror kommer att göra så att toaletterna inte kan användas av vanligt folk. Och visst, periodvis har det funnits problem med att missbrukare och berusade fjortisar använt pendeltågsstationernas toaletter som lokal. Det räcker inte att installera en toalett, man måste se till att den hålls under uppsikt, städas regelbundet och sköts om. Men samtidigt är toaletterna när de är i gott skick en viktig komfort för vanliga, skötsamma resenärer som idag har bekymmer i vårt tunnelbanesystem. För vissa grupper med inkontinensproblem kan det vara skillnaden mellan att kunna åka med kollektivtrafiken eller inte.

Nu får man se det här som en långsiktig fråga. Det kommer att ta många år innan toaletter finns på alla tunnelbanestationer, om det någonsin blir så. Men åtminstone när stationer byggs om enligt SL:s nya minigalleriasatsning "Mötesplats SL", som vid Östermalmstorgs t-banestation, och andra större stationsombyggnader känns det angeläget att den här frågan finns med. Det kanske till och med kan finansieras ekonomiskt i högre hyresintäkter om restauranger och enklare utfordringsställen i anslutning till stationerna slipper ordna egna kundtoaletter.

En viktig fråga i det korta perspektivet blir att se till att det åtminstone finns tydlig skyltning till närmaste offentliga toalett på alla stationer. Inte sällan finns det ju en kommunal toalett i närheten av tunnelbaneuppgången, om resenären bara hittar den.

Läs även här, här och här.

2 kommentarer:

Alex sa...

Bra Kalle, att verka för fler allmänna toaletter. Kan annars tipsa om en bra app för kissnödiga "Hitta Toa Lätt"! Dessutom är det katastrof om det bara skulle finnas möjligheter att betala via SMS. Många, äldre, funtionshindrade,turister osv klagar på detta. Råkade själv ut för detta på Flemingsbergs station ochmin mobil hade inte den tjänsten då!(Våldgästade gymmet!

Alex sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.