17 april 2012

Barnfattigdom - verkliga åtgärder mot verkliga problem

Barnfattigdom. Igår var det ett av huvudnumren under en lång kvälls fullmäktigesammanträde, ett svar på en motion som kom till under Håkan Juholts korta sejour som partiledare för Socialdemokraterna.

Barnfattigdom är ett högst verkligt problem. Vi kristdemokrater arbetar att motverka barnfattigdomen, till exempel genom att arbeta för ett höjt golv i föräldraförsäkringen och högre bostadsbidrag för barnfamiljer, åtgärder som verkligen hjälper. När barnfattigdomsdebatten istället handlar om avgifter i kulturskolan (som den igår) tycker jag att vi snarare förminskar de verkliga problemen.

KDU-ordföranden Aron Modig skriver i tidningen Dagen idag om hur viktigt stödet till familjerna är. Det är ingen tvekan om att barn som bara lever med en förälder också oftare drabbas av barnfattigdom.

Att utveckla familjerådgivning och annan support för föräldrar blir därför väldigt viktigt. Här i Huddinge har vi infört valfrihet inom familjerådgivningen, så att fler par ska kunna hitta vägledning som passar för just dem. Just idag invigs också Huddinges fjärde familjecentral, lokaliserad på Sjödalsbacken 1 i Huddinge C. I familjecentraler samarbetar öppen förskola, socialtjänstens kuratorer, barnhälsovård och barnmorskemottning för att sänka trösklarna och ge alla blivande föräldrar och småbarnsfamiljer det stöd de behöver. Sedan tidigare finns familjecentraler i Skogås, Vårby och Flemingsberg.

Sedan måste man konstatera att en nyckel till att minska barnfattigdomen förstås är att se till att folk får jobb. Ett starkt näringsliv är nyckeln till detta, utan det får vi bara fattigdom att fördela. Vill vi minska barnfattigdomen måste vi alltså göra det lättare för företagen att anställa. Vi måste också sänka tröskeln till arbetsmarknaden. Där tycker jag att det är värt att framhålla det framgångsrika arbete som Huddinge kommuns Arbete & Försörjning gör, men precis som Stefan Löfven säger har folk naturligtvis också själva ett ansvar att göra sig anställningsbara. Ett faktum som vi inte hörde någonting om från Socialdemokraterna i Huddinges kommunfullmäktige - som inte heller kunde se att arbetslösheten i Sverige påverkas av den gigantiska kris som i våg efter våg svept över världen de senaste fem åren. Själv tror jag inte att barnfattigdomen är behjälpt av att man sticker huvudet i sanden och vägrar se världen runt omkring en, men det är uppenbarligen en strategi som många socialdemokrater gärna tillgriper...

Bloggar: Christian Ottosson, Aron Modig.

Inga kommentarer: