23 juli 2012

Oswaldo Paya till minne

Vaknade upp till nyheten att den kubanske frihetskämpen Oswaldo Paya dött i en bilkrasch tillsammans med en annan regimkritiker, Harold Capero. Med i bilen var även svenska Kristdemokratiska Ungdomsförbundets ordförande Aron Modig och ordföranden för spanska Partido Populars ungdomsförbund. Båda överlevde men vårdas nu på sjukhus efter de skador de fått i dödskraschen.

Oswaldo Paya har under de senaste decennierna varit en fyrbåk för demokrati och mänskliga rättigheter på Kuba, en man som orädd stått upp mot den totalitära kommunistdiktaturens förtryck och kränkningar. För sin kamp för det kubanska folkets fri- och rättigheter har han flera gånger nominerats till Nobels fredspris - bland annat av den tjeckiske fredspristagaren Vaclav Havel - och år 2002 mottagit Sacharov-priset av Europaparlamentet för sitt arbete för tanke- och yttrandefrihet på Kuba. Här kan du läsa hans tacktal.

Står man upp mot diktaturen på Kuba får man vara beredd att betala ett pris. Regimen inte bara fängslar oppositionella utan styr också möjligheten till utbildning och arbete för dig och dina anhöriga. Via ett finmaskigt angiverisystem håller sig regimen kontroll över landet. Uppgifter från Payas familj gör gällande att den bil som körde in i den bil som Paya färdades i försökte ramma den flera gånger. En liknande händelse ska dessutom ha inträffat för ett par veckor sedan. Jag vet inte om uppgifterna stämmer, men det är alltså inte otänkbart att olyckan egentligen var ett politiskt mord på en viktig regimkritiker.

Diktaturen på Kuba har nu mer än 50 år på nacken. Det är hög tid för förändring. Förtrycket av det kubanska folket måste upphöra och fria och rättvisa val hållas. Det är viktigt att Europa tydligt visar sitt stöd för Kubas demokratiaktivister, precis som Aron Modig och en rad andra kristdemokratiska företrädare i Sverige och Europa har gjort. Jag är glad över det stöd som Sveriges utrikesminister Carl Bildt visat för Oswaldo Paya och hoppas att han ska följas av många fler. Till exempel borde Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som innan han valdes till partiledare inte vågade eller ville säga att den totalitära diktaturen på Kuba var sämre än demokratin i USA, ta bladet från munnen och tydligt fördöma kommunistregimen. Så länge den europeiska vänstern fortsätter att direkt eller indirekt stödja diktaturen och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna på Kuba kommer diktaturens kreatur att hitta andrum.

Mina tankar går idag till Oswaldo Payas och Harold Cuperos vänner och anhöriga. Jag hoppas också att Aron Modig snart ska kunna lämna sjukhuset där han vårdas och återvända till Sverige och att vi snart ska kunna få reda på sanningen om vad som verkligen hände. Idag minns vi Oswaldo Paya, en man med integritet och uthållighet som få. Frid över hans minne. Må vi alla bli mer lika honom.

Bloggar: Rene Jaramillo,

Inga kommentarer: