09 november 2013

Nu får Stockholms tunnelbana alkolås

Stockholm blir först i världen med att införa alkolås i tunnelbanan, och det är Kristdemokraterna som sett till att det blir verklighet. Redan år 2005 motionerade min partikamrat Åke Holmström om att alla fordon som kör för landstinget skulle utrustas med alkolås. Sedan vi i Alliansen fick makten 2006 har ett intensivt arbete pågått vilket gjort att alla bussar numera har alkolås och nu går vi alltså vidare även till tunnelbanan. De första nyrenoverade tågen med alkolås beräknas vara färdiga år 2015 och år 2020 ska samtliga tunnelbanetåg i drift vara försedda med denna säkerhetsutrustning.

Jag vill vara tydlig med att jag inte tror att det är speciellt vanligt att tunnelbaneförare kör alkoholpåverkade. De vet att de har en säkerhetstjänst där de är ansvariga för människors liv och hälsa och de tar förstås sitt ansvar. Men samtidigt vet vi att alkoholmissbruk är en mörk hemlighet som väldigt många människor bär på i vårt samhälle - förmodligen även en del tunnelbaneförare. Det händer att folk fattar dumma beslut. Ifall omdömet sviktar ska tekniken sätta stopp. Det är en säkerhetsfråga, vi vill att tunnelbanan ska vara så trygg som någonsin möjligt.

Jag igår berätta om alkolåsen i Radio Stockholm (både i nyheterna och en längre intervju 43 minuter in i direktsändning här), SVT:s ABC och Dagens Nyheter, och jag har förstått att även till exempel AccentDrugnews och Dagens Juridik snappat upp nyheten. Till och med en tysk nyhetsbyrå har kontaktat oss, så vi bidrar kanske till att sätta Stockholms kollektivtrafik på kartan även internationellt. Vore ju i så fall trevligt.

Inga kommentarer: