13 februari 2006

Min aktiva dag i fullmäktige

Kvällen har ägnats åt ett kommunfullmäktigesammanträde där jag var mer aktiv än på ett bra tag. Dels var jag justeringsman, vilket innebar att jag fick räkna röster under mötets två voteringar (som båda slutade 31-30 till vänsterkartellen i den cementerade blockpolitikens tecken), dels var det ett antal frågor där jag var uppe i talarstolen.

Först ut var den regelbundet återkommande bostadsdebatten. Den här gången handlade den om området mellan Kvarnbergsplan och Huddingevägen, där kommunen säljer marken till ett pris långt under marknadsvärdet. Om sossarna vill ge 29 Mkr (som det handlar om i det här fallet) i stöd till företag som bygger hyresrätter så är det naturligtvis deras ensak - men när det handlar om din och min gemensamma egendom, då blir jag irriterad. Och när de dessutom har fräckheten att påstå att den förra majoriteten ägnade sig åt "utförsäljningar", då var måttet rågat för mig.

Den förra majoriteten gjorde inga utförsäljningar - sade jag i fullmäktige - man gjorde försäljningar, eftersom man sålde till marknadspris. Den nuvarande, socialistiska majoriteten gör däremot just "utförsäljningar" - man rear bort kommunens egendom för en bråkdel av det verkliga värdet. Tomas Henriksson (s) tyckte att det var en semantisk fråga, och det kan väl stämma - men språket styr som bekant tanken och det här är ett exempel på hur socialdemokraterna under en följd av år mycket medvetet försökt vilseleda befolkningen.

Därutöver pläderade jag för två av våra motioner - småföretagarcentrumet i Vårby och nedgrävningen av elledningarna, Tomas Hansson tog motionen om alkolås i kommunens bilar - och lyckades i den avslutande interpellationsdebatten om upphandling av olika sophanteringstjänster till min stora förvåning få både kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Högberg (s) och Margareta Lundgren, s-representant i SRV Återvinnings styrelse, att berätta att det fanns viktiga oklarheter i de juridiska frågorna kring upphandlingen och hur avtalsskrivandet hade gått till senast. Plus att Ann-Marie medgav att man egentligen bör svara på folks frågor, vilket kommunen inte gjort när Konkurrenskommissionen ställde frågorna. Det sistnämnda var vad jag egentligen hade hoppats få fram med mitt lilla (och mycket snälla) instick i debatten.

Men nog om detta. Klockan är halv ett på natten och jag ska vara på jobbet om lite mindre än fyra och en halv timme.

Inga kommentarer: