13 maj 2009

Huddinge satsar på maten för äldre

Svenska Dagbladet har i en artikelserie de senaste dagarna fördjupat sig i frågan om maten på våra sjukhus och vårdinrättningar, och det med all rätt. Kosten är otroligt viktig för vår hälsa. God och näringsriktig kost gör skillnad - inte bara fysiologiskt utan även för vårt psykiska och sociala välbefinnande.

Därför känns det viktigt att berätta att de tendenser som tidningen larmar om långt ifrån är allenarådande. Det finns ett fokus på matfrågorna, inte minst inom äldreomsorgen. Som kristdemokrat är jag stolt över att vi i Huddinge går i en annan riktning än den Svenska Dagbladet beskriver - vi bygger och rustar upp tillagningskök, för vi tror att det ger förbättrade möjligheter att ge våra äldre ett gott boende på våra vård- och omsorgsboende. I år har vi tagit beslut om att bygga ett nytt tillagningskök i samband med att vi bygger ut Björnkulla äldreboende och vi kommer också att renovera tillagningsköket på Tallgården. Och när vi snart fattar beslut om att bygga ett helt nytt äldreboende så kommer det att även innehålla ett fullt utrustat tillagningskök. Vi tror att det bidrar till kvalitet och flexibilitet, vilket förhoppningsvis kommer att leda till att våra äldre äter bättre (både mer och nyttigare!) och får en bättre hälsa än de annars skulle ha haft.

Och för att verkligen understryka satsningen på maten har vi också låtit KRAV-certifiera köken. Naturligtvis kan det inte uteslutas att maten innehåller en del tillsatser, men en stor del av den mat vi serverar på våra äldreboenden är alltså ekologiskt producerad.

SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD

4 kommentarer:

Sonia Lunnergård sa...

Ni jobbar i helt rätt riktning.

Joakim sa...

"KRAV-certifierade kök" har jag då aldrig hört talas om. Går det äta kök?

All heder åt er. Men hur VET du att den maten ni kommer tillaga i era nya fina kök kommer innehålla mindre tillsatser? Troligen kommer det vara samma mängd tillsatser men med sämre näringsinnehåll. Detta då er mat kommer varmhållas då mycket näring går till spillo.

Men lycka till i vilke fall. Er strävan är bra.

Karl Henriksson sa...

KRAV-certifieringen innebär att man lovar att endast använda KRAV-märkta produkter för tio olika på förhand valda livsmedel. I äldreomsorgen i Huddinge handlar det till exempel om ägg, vetemjöl och mellanmjölk. Men naturligtvis innehåller även maten i Huddinges kök tillsatser av olika slag - precis som maten på lunchrestauranger och snabbmatsställen. Det behöver inte vara av ondo alla gånger, men man ska naturligtvis veta vad man gör. Jag är inte speciellt orolig över näringsinnehållet - vi har dietister och kostekonomer som arbetar mycket med de frågorna, så jag känner att vi har god koll.

catharina sa...

dietester ger jag inte mye för jobbar själv som kock på förskola och min erfarenhet av dem är inte särskilt mycket att dekorera granen med. Men kravmärkt är alltid trevligt.