29 maj 2009

Studentlägenheter i Flemingsberg och kulturcenter i Fullersta

Idag har jag tittat på gamla och nya hus: det nya studenthuset i Flemingsberg och den snart färdigrenoverade Fullersta gård, tillsammans med övriga styrelsen i Huge Fastigheter AB.

Studenthuset har jag sett många gånger medan det växt upp ovanpå Flemingsbergs centrum. När man stiger in i byggnaden undrar man hur den ska kunna vara inflyttningsklar om bara någon månad, i juli/augusti. Men det ska den, och fint kommer det att bli, av visningslägenheten att döma. Förutom affärslokaler och dygnet-runt-öppet gym i bottenplan så innehåller huset 169 fräscha studentlägenheter med hyra från ca 3.400 kr/månaden, mitt i Flemingsberg, rakt över gatan från Huddinge sjukhus - f'låt "Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge" ska det förstås vara - och inte många steg från campuset med tre högskolor/universitet. Står man uppe på taket ovanför den trettonde våningen och spanar ut över omgivningen ser man förstås Huddinge och Botkyrka, men också innerstan, Haninge och Ekerö och någon trodde sig till och med se till Södertälje... Fast kanske borde vi ha varit lite vildare när vi i Huges styrelse fattade beslut om detta projekt för några år sedan. För tänk så långt man skulle se i fall huset hade fått 26 våningar istället för 13! Gärna med en snurrande skybar högst upp...

Efter besöket i Flemingsberg åkte vi vidare till Fullersta Gård. Det är inte mycket i Huddinge som är mer än 100 år gammalt. Vi vet att det inte var så hiskeligt länge sedan Huddinge var en lantlig avkrok, men spåren från kommunens jordbruksdagar finns mest i orts- och gatunamn, inte så mycket i byggnader. Och det var inte utan att Fullersta Gård, med anor åtminstone från 1600-talet, höll på att gå samma väg som så många andra av Huddinges torp och gårdar, men efter en omsorgsfull renovering till något tänkt ursprungssnitt är mangårdsbyggnaden snart redo att öppnas för allmänheten. En del återstår fortfarande - installationen av en hiss av mindre tidstypiskt snitt, till exempel - men det går nu att se ungefär hur det kommer att bli, och planerna för framtiden börjar utkristallisera sig. Bland annat kommer huset av allt att döma innehålla permanenta utställningar med verk av två konstnärer med Huddinge-anknytning - två rum med verk av Ewert Karlsson (EWK) och tre med verk av Peter Dahl, bland annat hans sex meter breda målning "Floden". Det blir spännande att se när Huddinges nya kulturcenter öppnar till hösten!

Inga kommentarer: