19 november 2010

Debattens vågor går höga

Fredagar är alltid intressanta för den vill följa den interna kristdemokratiska debatten. Då kommer nämligen partitidningen Kristdemokraten ut. Just den här fredagen var det dock mer intern debatt än vanligt, för nu var det inte bara tidningen Kristdemokraten - med en intervju med Göran Hägglund där han besvarar de senaste veckornas kritik, tre längre debattartiklar på temat och en mängd insändare - som tog upp ämnet, utan även till exempel Nyhetsmorgon i TV4:

Kristdemokraterna%20n%C3%A4sta%20parti%20i%20kris

Dessutom hade Dagens Nyheter flera artiklar där just partiledarfrågan var i fokus. Dagens intressantaste nytillskott var dock f.d. riksdagsman Rolf Åbjörnssons debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet, där han föreslår Mats Odell som ny partiledare för Kristdemokraterna. Det är första gången som det framförs namn på en ersättare till partiledaren.

Nu tror jag inte att vi kommer att få se någon partiledarstrid mellan de båda herrarna. Mats och Göran var båda kandidater när partiet valde efterträdare till Alf Svensson år 2004. Göran Hägglund hade då det starkaste stödet i partiet och jag tror att så fortfarande är fallet.

Det betyder inte att det inte finns anledning att kritisera hur Göran Hägglund agerat eller uttalat sig vid olika tillfällen. Vi är människor. Det är mänskligt att fela. Det händer att vi gör misstag och säger saker på ett olyckligt sätt eller vid olyckliga tillfällen. Göran Hägglunds öppning för en omprövning av vårdnadsbidraget lever sitt eget liv i media nu, helt frikopplat från vad han verkligen sagt och tyckt, och det är förstås beklagligt - men det är knappast skäl för partiledarens avgång. Tvärtom tycker jag, i likhet med Svenska Dagbladets Sanna Rayman, att vi bör sluta upp bakom Göran Hägglund.

Det viktiga just nu är att fokusera på partiets politik och att utveckla den - över hela fältet, men inte minst i frågor där vi borde vara väldigt starka men av olika skäl inte vunnit väljarnas förtroende, som i socialförsäkringsfrågorna och skolpolitiken. Den debatten lär vi få tillfälle att återkomma till, om inte annat så när partiets framtidsgrupp kommer med sin rapport om några veckor.

Bloggar: Conny Brännberg, Peter Soilander, David Lega, Ramesh Chibba, Jonas Segersam, Göran Sydhage, Lilith Svensson, Tokmoderaten

Inga kommentarer: