23 november 2010

Stöd Iraks kristna, Tobias!

Man hade förstås kunnat önska sig bättre väder. Det var kallt, snöigt och blåsigt när vi stod på Mynttorget för att visa vårt stöd för kristna och andra minoriteter som utsätts för ständiga hot mot sina liv i dagens Irak. I riksdagen skulle en interpellationsdebatt strax börja med anledning av en fråga som kristdemokraten Robert Halef ställt till migrationsminister Tobias Billström (M) och tidigare under dagen hade representanter för de kristna tidningarna Dagen och Världen Idag överlämnat 55.700 namnunderskrifter till ministern.

Tyvärr känns det inte som om migrationsministern tar problemen på allvar. Han säger att alla ska få en individuell prövning, och det låter förstås bra, men hittills har de individuella prövningarna inneburit att man skickat tillbaka kristna till förföljelsen i Bagdad eller Mosul. De muslimska terrorister som, med eller utan polisens goda minne, utför dåden gör ingen individuell prövning. Det räcker inte ens med att sluta att gå till kyrkan eller att sluta gå till jobbet eller universitetet. De tränger in i hem för att döda kristna.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att det ska bli fler tillfälliga utvisningsstopp. Bra, men det räcker inte. Kristnas utsatta situation i Mellanöstern är inte tillfällig. Den är inte heller enbart en lokal fråga i Irak, utan det här är en förföljelse vars fula tryne kan dyka upp lite varstans. Sverige behöver en utrikespolitik som väldigt tydligt står upp för religionsfrihet - rätten att ha en religion, rätten att utöva den, rätten att inte bli diskriminerad för att man utövar den och, inte minst, rätten att byta religion. Vi behöver också en flyktingpolitik som tar hänsyn till de här frågorna. Sverige må vara världens mest sekulariserade land, men varje dag dödas oskyldiga människor på grund av sin religion. Vi måste ta vårt ansvar, ge de förföljda en fristad och verka för att de ska kunna återvända till en fredlig framtid i sina hemländer.

2 kommentarer:

Tea sa...

I Sverige blir det uppståndelse över en laserman (med rätta) men ändå skickas kristna irakier tillbaka till ett hemland där hundratals kristna mördas i terrordåd specifikt riktade mot dem. Vakna Sverige!

Och det var närmare 60 000 underskrifter, inte sextusen :-)

Karl Henriksson sa...

Du har förstås rätt. En nolla kan betyda så mycket. Den mer exakta siffran var för övrigt 55.700, har jag nu noterat.