04 november 2010

Nedvärdera inte föräldraskap!

Mer politisk styrning eller mer makt åt familjerna? Det är en oerhört viktig och central fråga.

"Dagbarnvårdare ska ha utbildning", säger förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) i en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt idag.

Med utbildning menas, enligt ministern, "en utbildning med inriktning mot barn eller erfarenhet av att arbeta med barn i de åldrar det gäller. Med andra ord så räcker det inte med att endast ha erfarenhet av att ha tagit hand om egna barn."

Nej, för vad kan man egentligen lära av att ta hand om egna barn? Det är bara erfarenheter av andras barn som ger verklig kunskap och kompetens.

Eller hur...

Jag tror inte att det är bra att jobba som barnskötare eller dagmamma eller för den delen förskolelärare om man saknar grundläggande kunskaper om barn och hur de fungerar och utvecklas. Men jag tror att den nyfikenhet, förståelse och lyhördhet som man vinner som förälder är helt oöverträffad som utbildning för den som vill jobba med små barn.

Och jag tror att det är fullständigt förödande om man som Nyamko Sabuni och många andra ledande politiker - framför allt på vänstersidan - fortsätter att nedvärdera föräldrar och föräldrars kunskaper och förmågor.

Vi behöver starka föräldrar som har ett grundmurat självförtroende, föräldrar som förstår att det faktiskt är de som känner sina barn bäst och bryr sig allra mest om dem, föräldrar som vågar stå upp och ta ansvar för sina barn och deras utveckling. Föräldrar som vågar säga - ursäkta lånet från den amerikanska politiken - "Yes We Can".

Vi behöver inte mer regleringar och hinder inom familjepolitiken. Vi behöver mindre. Jag hoppas därför innerligt att mina partikamrater i riksdag och regering håller emot när Nyamko Sabuni eller vem det nu vara månde försöker minska familjernas valfrihet.

3 kommentarer:

Segersam sa...

Väl talat, Kalle!!!

Kurt sa...

Jan Björklund (FP) har redan genomfört krav på lärarlegitimation, nu inför Nyamko Sabuni (FP) dagbarnvådarlegitimation. Naturligtvis är nästa steg att även föräldrarna måste genomgå utbildning och skaffa legitimation innan de får tillstånd att skaffa barn, i en sann Liberal värld handlar ju trots allt bara om tillstånd och krav.

Marlene sa...

Det är ju lite mysko ändå... Jag behöver ingen utbildning för att ta hand om mina egna barn. Tydligen har jag heller inte lärt mej något av det eftersom det inte ses som någon merit i CV´t. Att jag ska ha en utbildning för att ta hand om andras barn ses inte som konstigt... men för att ta hand om trasiga barn som tex familjhemsförälder kräver ingen som helst utbildning. Då är det däremot en merit att ha egna barn... jag fattar inte...