11 februari 2011

Mubaraks fall, omval och årsmöte i Huddinge

Den här dagen går på flera sätt till historien. Idag annonserades till sist president Mubaraks avgång i Egypten efter decennier vid makten, en händelse som av lyriska kommentatorer liknas vid Berlinmurens fall. En folkets seger och historiskt viktig händelse och förhoppningsvis början på någonting gott i Egypten och hela arabvärlden.

Och här hemma i Sverige har Valprövningsnämnden beslutat att regionvalet i Västra Götaland och delar av kommunalvalet i Örebro ska göras om efter diverse märkliga turer vid förrättandet av valen och räknandet av rösterna, som i bägge fallen kan ha gett Socialdemokraterna mandat på allianspartiers bekostnad. Även beslutet om omval är, som jag ser det, en seger för demokratin: val som inte gått rätt till ska inte godkännas.

Men demokrati handlar ju inte bara eller ens i första hand om det unika, det sensationella eller det omstörtande utan framför allt om en mängd små, fungerande processer. Idag hade Kristdemokraterna i Huddinge sitt årsmöte, en händelse som förmodligen kommer att drunkna lite i nyhetsrapporteringen men som ändå - tillsammans med tusentals andra liknande möten runt om i landet - är ett viktigt fundament i den svenska demokratin. På årsmötet valdes Pia Berkman till ny ordförande efter Monica Karlsson och Daniel Marzban till ny kassör efter Gorges Barkho, liksom en mängd andra människor till en lång rad olika uppdrag. Själv valdes jag till exempel till årsmötesreferent, ett uppdrag som jag väl kan anses fullgöra just nu. I mötet avtackades även de som lämnat sina uppdrag i kommunen i samband med mandatperiodsskiftet, den löpande, naturliga succession som också är en del i demokratins väsen. Att en stor del av kvällen dessutom ägnades åt analys och diskussion om kristdemokratisk politik utifrån den lokala valanalysgruppens rapport visar även det upp en annan aspekt av den fungerande demokratin.

Jag gläds idag med det egyptiska folket - men är också stolt över att ha firat den svenska demokratin med smörgåstårta utanför kommunfullmäktigesalen i Huddinge.

Inga kommentarer: