29 maj 2011

Skogås, bilbränder och Sisyfos

Skogås är mycket bättre än sitt rykte, det är min bestämda uppfattning. Problemet är att så fort man faktiskt börjar känna att en förändring av områdets status verkar vara på gång så händer någonting igen. Ett rån. Ett mord. Ett gängbråk. Eller, som under natten till söndagen, en storbrandinfartsparkeringen som förstörde dryga dussinet bilar och skadade ännu fler.

Jag har förstås inte en aning om vem som tuttat på bilarna eller varför, men jag vet att den där parkeringen upplevts som relativt trygg. Annars skulle inte folk lämna bilen över natten på en infartsparkering. Tvärtom har det varit ett problem att när de som faktiskt behöver just en infartsparkeringsplats kommer dit är parkeringen full av andra bilar, något som jag berättat om tidigare.

Den negativa bilden av Skogås förstärktes dessutom av en rapport om en våldtäkt samma natt som bilbranden skedde.

Nu får vi som jobbar för ett tryggare och trevligare Skogås med ett bättre rykte börja om igen. Men det känns som ett Sisyfos-arbete när det hela tiden kommer någon idiot och gör något dumt. Det skadar inte bara bilägarna eller den attackerade kvinnan. Det drabbar alla bilägare som inte längre känner att de kan parkera sina bilar tryggt i området och får betala dyra försäkringspremier för att skydda sig. Det drabbar alla kvinnor (och män) som inte längre känner att de kan röra sig tryggt efter mörkrets inbrott, eller rentav inte alls.

Det finns många åtgärder man kan göra i ett samhälle för att minska kriminalitet och den otrygghet som kriminaliteten skapar. Men det viktigaste är utan tvivel att ge våra barn och unga goda värderingar som en bas att bygga sina liv på, trygga familjer och en samhällsgemenskap - ett civilt samhälle, om ni vill - som tar vid bortom familjens gräns. Det förändras inte av en bilbrand utan den kampen går oförtrutet vidare.

1 kommentar:

always sa...

Tryggt Skogås! Det var nog länge sedan det. Under vintern som varit har Skogås förändrats. Man ser det i bostadsområdena. Angående bilbränder i Skogås så har det hänt flera gånger, inte så många bilar som den här gången. Det rör sig folk runt i områdena som man aldrig sett tidigare, de dyker upp för att sen försvinna!? Vad dom gör här kan man ju undra? Det blev också sämre i Skogås efter att uppgång nummer 2 byggdes till pendeltågsstationen. Varför ett litet Skogås ska ha två uppgångar är för mig ofattbart. Det är stor skadegörelse i Skogås med krossade busskurer, fönster m.m. Vid ett tillfälle gick varenda ruta på pendeltågstationen. Nä! Skogås har blivit skit! Ett riktigt getto och det blir bara värre och värre. Jag är påväg härifrån, men vart ska man flytta? Finns någon lugn och trygg plats kvar i Sverige? Kan jag isåfall få ett tips om platsen. Vi är fler som undrar?
Ha en bra dag!