16 oktober 2011

Demonstrationer till stöd för Egyptens kopter

Förra veckan var fruktansvärd för Kairos kopter. Den egyptiska militären satte in pansarfordon mot fredliga demonstranter som krävde mänskliga rättigheter och att regeringen skulle skydda den utsatta kristna minoriteten. Minst 26 personer dog och hundratals skadades.

Idag hölls inte mindre än två demonstrationer på Sergels torg till stöd för den koptiska minoriteten, den första arrangerad av koptisk-ortodoxa kyrkan, den andra av den arabisktalande församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Jag deltog i båda dessa välbesökta arrangemang, i den första fick jag till och med möjlighet att ge en hälsning från Kristdemokraterna till de församlade, vilket förstås kändes spännande och roligt. Det är ju inte direkt varje dag man håller tal utan manus inför en stor folkmassa på Sergels torg - eller blir avbruten av applåder!

Vid den andra demonstration deltog ett antal välkända svenska talare, bland andra den kristdemokratiska riksdagsledamoten Désirée Pethrus, som själv befann sig i Kairo när massakern på Tahrirtorget skedde. Hon räknade i sitt tal upp ett antal punkter som hon menade att vi - dvs Sverige - måste fortsätta att kräva:

1. Att en oberoende granskning sker av det som hänt.
2. Att skyldiga ställs till svars och straffas.
3. Att de kristna ska ha rätt att bygga kyrkor och att tillståndsärenden behandlas inom rimlig tid.
4. Att de kristna ska kunna besöka sina kyrkor och samlingsplatser utan rädsla för angrepp.
5. Att myndigheterna säkrar att inga kyrkor bränns ner eller angrips.
6. Att de kristnas rättigheter tydligt skrivs in i konstitutionen.
7. Att kristna får lika chanser till inflytande i olika valda församlingar.
8. Att kristna inte diskrimineras på arbetsmarknaden.
9. Att fortsatt dialog mellan muslimer och kristna uppmuntras.

Vettiga krav, kan jag tycka. Det viktigaste är att vi i Sverige och västvärlden inte glömmer bort den egyptiska regimens omänskliga agerande utan på allt sätt håller trycket uppe tills vi ser konkreta förändringar i hur den koptiska befolkningen behandlas.

Inga kommentarer: