26 oktober 2011

Spännande, innovativa företag i Flemingsberg

Flemingsberg sjuder av liv. Det var det bestående intrycket efter det studiebesök hos Flemingsberg Science som jag idag gjorde tillsammans med Tomas Hansson, kristdemokratiskt kommunalråd i Huddinge med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, Margareta Åkerberg, kristdemokratisk sjukvårdspolitiker som bland annat är vice ordförande i sjukvårdsberedningen för kvinnor, barn och unga, och kommun- och landstingspolitikern Tina Teljstedt.

Flemingsberg Science VD Björn Varnestig bjöd på ett gediget program där vi träffade en rad spännande lokala företag som berättade om sin verksamhet. Även Innovationsplatsen inom Karolinska Universitetssjukhuset och CTMH, ett samarbete inom medicinsk teknik mellan Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms läns landsting, presenterades och en prepresentant för det multinationella jätteföretaget General Electric berättade om hur de samarbetar i Flemingsberg inom det medicinsktekniska området.

Ett exempel på den tillväxtkraft som finns i området var det nystartade medicinteknikföretaget Sensa Bues som utvecklat en ny metod för drogtestning som inom kort kommer ut på marknaden. En oerhört spännande utveckling som skulle kunna leda till affärer i miljardklassen. I den kreativa miljön i Flemingsberg och med de nätverk som finns i området har de kunnat gå från innovativ idé till färdig produkt med världspatent på bara ett par år. Jag är oerhört nyfiken på att se hur de utvecklats om ytterligare några år!

Ett annat exempel som vi fick träffa var Axcentua Pharmaceuticals, som håller på att utveckla nya läkemedel ur naturliga ämnen. Deras patenterade produkt AXP 107-11 må låta syntetisk, men har utvecklats ur genistein, ett ämne som finns i soja och som även i sin ursprungliga form har påvisad effekt på cancer. Nu håller Axcentua på att testa produkten på patienter med pankreascancer. Fungerar den så är det en fantastisk medicinsk landvinning eftersom vi idag inte bara saknar mediciner för att bota cancer i bukspottkörteln utan också har väldigt små möjligheter att ens fördröja sjukdomens förlopp.

Potentialen i Flemingsberg är enorm. Med tre högskolor och universitet, ett av landets ledande universitetssjukhus och en rad högteknologiska företag på plats finns grundingredienserna för en väldigt spännande utveckling. Men det krävs också att kommunen och inte minst landstinget är med och ger de nödvändiga betingelserna för att den kreativa miljön ska explodera i nya och snabbväxande företag. Jag lovar att jag ska göra det jag kan för att det ska bli verklighet!

Inga kommentarer: