31 januari 2012

Ett läkande parti

Nu har det gått ett par dagar sedan Kristdemokraternas extra riksting slutade. Uppladdningen hade varit enormt lång och kampanjandet för (och framför allt mot) de olika kandidaterna gick emellanåt över gränsen för vad jag kan tycka är acceptabelt - speciellt i ett parti som håller de kristna värderingarna högt. Därför kändes det väldigt skönt att stämningen under rikstinget i Västerås och de kommun- och landstingsdagar som föregick det var god. Det var ett parti som samlades, inte två, som man lätt hade kunnat tro. Även debatten i rikstingets talarstol var tonen god och pläderingarna konsekvent för en kandidat, inte mot en annan.

Att Göran Hägglund vann en tydlig seger över Mats Odell i omröstningen om partiledarskapet behöver jag väl knappast berätta. Vid sin sida får han barn- och äldreminister Maria Larsson och David Lega, oppositionsråd i Göteborg. I partistyrelsen blev Peter Kullgren, kommunalråd i Karlstad, ny ledamot efter ett halvår som ersättare medan Sakarias Winberg, gruppledare i Leksand, Lennart Koskinen, biskop emeritus, och Lars Thunberg, kommunalråd med ansvar för miljöfrågor i Helsingborg, blev nya ersättare i partistyrelsen.

Kloka val överlag, och jag undrar om inte rikstinget faktiskt var lite klokare än valberedningen till och med.

Nu går partiet in i en ny fas, en läkandeprocess. Vi måste få ett slut på uppdelningen i vilka som stödde Hägglund och vilka som stödde Odell. Men vi kan samtidigt inte låta allt förbli vid det gamla. Partiet måste förnya och förtydliga sin profil inom en rad områden. Vi får inte bli fega i ett försök att göra alla i partiet nöjda. Det är bara tillsammans som vi kan bli starka - men det är bara genom att utvecklas som partiet kan bli så starkt på valdagen att vi kan få det inflytande i framtida regeringar som vi borde ha. Som Sverige skulle behöva att vi hade.

I morgon presenterar Kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp sina förslag för en förbättrad familjepolitik. I gruppen, som leds av Emma Henriksson, ingår, för den som vill veta, såväl personer som stödde Hägglund som Odell i partiledarvalet. Gemensamt är att de vill höja kvaliteten i barnomsorgen och öka barnfamiljernas valfrihet. Det ska bli spännande att få höra deras förslag - som sedan, i vanlig demokratisk ordning ska processas i partiet innan partiets framtida familjepolitik slutligen fastställs av partifullmäktige.

Ett nytt fokus på sakpolitiken snarare än de personfrågor som präglat de senaste månaderna är en viktig del i läkeprocessen. Jag ser med tillförsikt fram emot morgondagen.

Media: SvD, DN, DN, SMP, Corren, DN, SvD, Expr, Dagen, Dagen, Dagen

Bloggar: Gudrun Brunegård, Conny Brännberg, David Lega, Peter Soilander, Roland Utbult, Sakarias Winberg

2 kommentarer:

B-O Gavne, Vasteras sa...

TRÅKIGT ATT jag, som allmänhet, inte fick komma in på kongressen. Dels för att allmänt lyssna men inte minst för att reda ut vad den tilltänkte, och sedan tillkommne partiets andre vice partiledare, David Lega var för en filur. -Och visst är han en filur, som ni kan konstatera per hans blogg; med kommentarer.
http://davidlega.wordpress.com/
http://davidlega.wordpress.com/2012/01/24/manga-manniskor-har-fordomar-om-kd/#comment-716

...men förstås! Det är ju samma skit här i Västerås.

Karl Henriksson sa...

Kristdemokraterna har en väldigt öppen inställning till partikongresser eller riksting som de heter i vårt parti. Hos oss har alla medlemmar möjlighet att inte bara lyssna på debatterna utan också delta som talare. Det enda kravet är att man anmäler sig och får sin namnbricka. De som inte vill vara med i vårt parti har möjlighet att följa det som händer via olika mediekanaler.