23 augusti 2012

Hur spenderas våra pengar?

Kommer hem från ett långt kommunpolitiskt gruppmöte och slår upp veckans nummer av tidningen Kristdemokraten, som dumpit ner i mitt brevinkast under dagen. Finner där en insändare jag skrivit, som här återges i sin helhet:

Hur spenderas våra pengar?


De senaste veckorna har avslöjanden om hur statliga myndigheter, verk och stiftelser spenderat sina – våra! – pengar kommit i tät följd. Tillväxtverkets ymniga representation och festerna som Stiftelsen för strategisk forskning låtit arrangera är sannolikt bara toppen på ett isberg. Myndigheter plöjer dessutom ner mångmiljonbelopp i olika typer av opinionsbildning i egen sak, inte minst gentemot de politiker som ger myndigheterna deras uppdrag och ekonomiska resurser. Här kan Försvarets storsatsning under Almedalsveckan tjäna som exempel.

Det här är inte rätt och rimligt. Kristdemokraterna borde, som etikens fackelbärare och politikens gränsvakt, gå i främsta ledet i kampen för en förändring. I våra kommuner och landsting, men inte minst på statlig nivå. Våra myndigheter behöver präglas av effektivitet och sparsamhet. Den kristdemokratiska förvaltarskapstanken måste praktiseras varje dag så att varje skattekrona används så effektivt som möjligt. Eller inte används alls.

Att stå upp för enkelhet och sparsamhet med skattebetalarnas pengar kan nog vara både tråkigt och jobbigt. Men någon måste göra det. Och även om en och annan tjänsteman eller politiker säkert kommer att ogilla det, tror jag att våra väljare kommer att uppskatta insatsen.

Inga kommentarer: