14 januari 2006

Olaglig sophantering?

En väldigt intressant debattartikel i Dagens Nyheter idag: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=512908&previousRenderType=2

Huddinge kommun nämns som en av 29 granskade kommuner som ignorerat upphandlingslagen när det gäller sophantering. Istället har vi, liksom övriga Södertörnskommuner, gett uppdraget till det gemensamt ägda bolaget SRV Återvinning.

Enligt artikelförfattarna, jurister i Stiftelsen Den Nya Välfärdens konkurrenskommission duger det inte att köpa tjänster ens av hel- eller delägda bolag utan konkurrensupphandling. Detta uppges ha klarlagts i två lagakraftvunna kammarrättsavgöranden från 2003.

Om det stämmer - och jag har ingen anledning att tro att artikelförfattarna ljuger - så kommer det att ha långtgående konsekvenser för kommunen. Det är ju inte bara vad gäller sophanteringen som man åsidosatt konkurrensförfarandet. Ännu mer flagrant är förhållandet när det gäller kommunala lokaler, där Huges monopol nyligen slogs fast i ett dokument som reglerar processerna.

Vi kristdemokrater reagerade på detta, men sossarna var järnhårda i frågan. Undrar om kammarrätten skulle få dem på andra tankar?

Inga kommentarer: