20 mars 2006

Mera om fastighetsskatten

Mötet med Mats Odell och Elisabeth Österman (vice förbundsdirektör på Villaägarna) var på många sätt trevligt. Det hade naturligtvis varit roligt med fler besökare, men stämningen var god med många frågor till våra gäster. Jag tyckte också att det var trevligt att huvuddelen av besökarna faktiskt inte var aktiva kristdemokrater. Annars brukar det ju på våra möten - precis som i de flesta andra partier - i mycket stor utsträckning vara de partiaktiva som sluter upp.

När man lyssnade på mötesbesökarnas berättelser om hur de och deras bekanta drabbats av fastighetsskatten, och hur de trots begränsade inkomster ändå inte kom i fråga för några av de begränsningsregler som sossarna brukar urskulda sig med, var det svårt att inte förstå hur sjukt det nuvarande systemet är. Det går inte att renovera det - man måste riva och bygga nytt!

Där går vi kristdemokrater i första ledet. Det är bara att hoppas på att övriga partier (framför allt inom Allians för Sverige; sossarna har jag för länge sedan gett upp om) snart kommer att följa och att man kan enas om en vettig lösning baserad på de grundprinciper som vårt förslag visat. Skatter måste inte bara ge staten inkomster - de måste också vara begripliga, rimliga och rättvisa för att få legitimitet hos medborgarna. Och på alla de punkterna fallerar fastighetsskatten.

Inga kommentarer: