30 mars 2006

Vad gör Rolf bakom ryggen på oss?

Dagens Huge-sammanträde var ganska långt, ganska trevligt och inte speciellt händelserikt. Vi diskuterade en del mindre frågor som berör medborgare och hyresgäster, men ingenting dramatiskt vare sig för bolaget eller samhället i stort.

Strax efter att jag lämnat mötet briserade en bomb. En journalist på tidningen Södra Sidan berättade att Rolf Carlsson (s), bolagets ordförande, i en intervju hade talat om ett förestående köp av Realias fastigheter i Vårby gård.

Ett eventuellt köp skulle förmodligen kosta ett antal hundra miljoner kronor. Det är ett stort beslut, en jätteinvestering, inte minst för ett bolag som redan idag har skulder på sex miljarder kronor och stora framtida investeringsbehov och dessutom är omgärdat med lagstiftning som gör det väldigt svårt att senare sälja fastigheterna igen.

Men ett köp skulle inte bara vara en stor affär - det skulle också vara en affär som väsentligen avviker från bolagets normala verksamhet. Innan man ens börjar föra offentliga diskussioner om en sådan här sak bör man som ordförande i bolaget ha tagit upp frågan i styrelsen. Vi ska inte behöva ställas inför en fullbordad affär utan måste få säga vårt redan innan några kontakter tas.

Jag inser att Rolf Carlsson inte har mig på snabbval på sin telefon, men att få höra om de här planerna timmarna efter att han haft ett gyllene tillfälle att informera oss känns lite som en spark i magen. Man får väl hoppas att Rolf bara pratar strunt med medierna, för det vore betydligt värre om det visar sig att han bakom ryggen på styrelsen planerar att genomföra stora fastighetsköp - och det dessutom i Vårby gård, där problemet snarare är att det finns för få bostadsrätter, radhus och villor, inte för få kommunala lägenheter.

Inga kommentarer: