14 mars 2006

Sverige behöver en ny näringsminister

Man måste beundra den envishet med vilken näringsminister Thomas Östros svartmålar alla tankar om att sälja statliga bolag. Att han faktiskt inte har några hållbara argument låter han inte hindra sig.

Ta hans uttalanden i artikeln i Svenska Dagbladet igår. "De statliga bolagen är värda 500 miljarder och de avkastar 50 miljarder. Att istället lägga pengarna på att betala av statsskulden ger väsentligt lägre avkastning", säger han enligt tidningen.

Men om de statliga företagen årligen avkastar 50 miljarder kronor så skulle de enligt normal företagsvärdering vara värda bra mycket mer än 500 miljarder på den öppna marknaden.

Vilket får mig att inse det kloka i att Thomas Östros inte försöker sälja några statliga bolag. Och att Sverige verkligen behöver en ny regering, med en minister som faktiskt har kompetens inom Thomas Östros nuvarande ansvarsområden. Vi behöver en näringsminister som förstår sig på företag och företagande.

Sedan är det förstås olyckligt att hr Östros satsar på främlingsfientlighet och rysskräck för att skrämma till sig väljare, men vad kan man vänta sig? Finns det nånting som är för lågt för sossarna?

Inga kommentarer: