29 april 2006

Trångsund behöver ett apotek

Idag "invigdes" Trångsunds centrum med pompa och ståt, politiker, fastighetsägare och lokala artister, av vilka Staffan Hellstrand naturligtvis står i en klass för sig.

Själv var jag där vid Alliansens bord och pratade mig varm för ett avskaffande av apoteksmonopolet.

Trångsund har en lite märklig situation. Det bor massor av folk i området. Många av dem är äldre. Man har till och med en vårdcentral. Men skriver läkaren ut ett recept så måste man åka till Skogås eller Farsta för att köpa sin medicin.

Det är inte rimligt.

I Sverige finns bara ett apotek per 10 000 invånare, i övriga Europa ett per 2 000-3 000 invånare. I Stockholm finns bara ett nattöppet apotek, i andra europeiska storstäder massor.

Det som gör Sverige och Stockholm annorlunda är just det statliga monopolet. Konkurrens leder till fler apotek, bättre öppettider och lägre priser. I Norge ledde avregleringen till 30 procent fler apotek. I Danmark sjönk priserna på receptfria läkemedel med 5-10 procent.

Om Alliansen kommer till makten avskaffas apoteksmonopolet. Då kommer man också att kunna köpa medicin i Trångsund. Det kommer bli ett riktigt lyft för centrumet, och är ett väldigt konkret exempel på hur sossarnas betongpolitik gör livet lite svårare för oss vanliga medborgare.

Inga kommentarer: