02 maj 2006

Rapport från 2 maj-tåget

Även om det regnade när jag var på väg från skattekontoret i Handen där jag lämnat in årets deklarationer, kände jag att nu var det värsta rusket i alla fall över. Visst svider det lite grann när man ser hur mycket skatt man egentligen betalar - det är sant som det sjöngs på 1 maj-tågen igår, vi dignar sannerligen under tunga skatter - men det skulle kännas bra mycket bättre ifall man bara slapp alla blanketter skrivna på obegriplig kanslisvenska.

Vad sägs till exempel om den här förklaringen: "Från och med taxeringsår 2006 ska juridiska personer som vid beskattningsårets ingång har gjort avsättningar till periodiseringsfond ta upp en schablonintäkt till beskattning. Schablonintäkten beräknas genom att summan av gjorda avdrag till periodiseringsfonder som fanns vid beskattningsårets ingång multipliceras med 72 % av den statslåneränta som gällde vid utgången av november månad andra året för taxeringsåret. Schablonintäkten ska inte bokföras i räkenskaperna. Observera att reglerna endast gäller för de räkenskapsår som börjar efter 31 december 2004."

Och så har Skatteverket TV-reklam om hur lätt det är att deklarera... Vem behöver en skattekonsult när skattereglerna är så enkla, logiska och lättbegripliga?

Det verkar som om någon där uppe (i Rosenbad eller så) tycker illa om det här med företag och företagare. Man får ägna nästan lika mycket tid åt att fylla i blanketter som åt produktivt arbete. Sverige skulle behöva en ny regering - en som förstått att det är företagen som föder välfärden och att ett bra företagsklimat därför är förutsättningen för framtidens vård och pensioner.

Inga kommentarer: