04 maj 2006

Terrorismen i vårt land

På första maj var det vänsterfolk som slog sönder skyltfönster och attackerade poliser. Igår väcktes åtal mot tre svenskar (eller åtminstone personer bosatta i Sverige; jag vet ärligt talat inte vad de har för medborgarskap) - en av dem huddingebo - som planerat terrordåd mot frikyrkan Livets Ord i Uppsala. Två av dem var även inblandade i attentatet mot en irakisk vallokal i Kista.

Det är fruktansvärt att se hur det politiska våldet får ökat utrymme i vårt land. Förr kunde man räkna upp vilka organisationer det var som stod för våldet - ETA, IRA, PLO osv. Nu tycks vem som helst kunna förvandlas till en terrorist. Det enda som behövs är en dos rejält missnöje och ett bra bombrecept.

Kombinationen arbetslöshet, utanförskap och internet är en krutdurk.

Så - vad kan man göra åt saken? För att minska arbetslösheten måste man förbättra företagsklimatet. För att komma åt det fysiska utanförskapet måste man satsa på den fysiska miljön i förortsområdena, och inte minst då på att skapa ett mer allsidigt bostadsbestånd. För att komma åt det psykologiska utanförskapet är skolan en otroligt viktig faktor. Vi måste få en skola som ger gedigna kunskaper och sunda grundläggande värderingar, som vågar säga vad som är rätt och fel och förmår skapa en trygghet och en känsla för det gemensamma. Men vi behöver också ett samhälle där det visar sig att de gedigna kunskaper man förvärvat också kan omsättas i en bra framtid, oavsett hudfärg, religion eller politisk hemvist. Och då är vi återigen tillbaka vid företagsklimatet, som är ett av socialdemokraternas stora misslyckanden.

Det måste bli mer attraktivt att bygga upp samhället - och mindre attraktivt att riva ner det. Idag känns det som om utvecklingen är på väg åt fel håll.

Inga kommentarer: