29 maj 2006

Infartsparkering och partnerskapsfond

Nu handlar ju kommunalpolitiken, som tur är, inte enbart om trängselskatten (även om man emellanåt kan tro det när man följer debatten i fullmäktige...). Själv var jag "aktuell" på sammanträdet med en motion om infartsparkering i Trångsund (tillsammans med Kristdemokraternas oppositionsråd Tomas Hansson) och ett initiativ från demokratiforum i Skogås.

Vad gäller motionen kan jag inte vara annat än nöjd med förslaget till beslut - bifall till motionen och alla delar av den verkar vara på väg att verkställas. Fastigheten Brädet 1 (gamla kommundelskontoret) var ju redan inköpt för att användas som ersättning för den nuvarande infartsparkeringen, som ska bebyggas med bostäder, men vår motion föreslog att den skulle bli infartsparkering redan innan den gamla försvann, eftersom det saknas parkeringsplatser, och att man dessutom ska undersöka möjligheten att bygga parkeringsdäck så att det ska bli en ökning av det totala antalet platser även efter att den nuvarande infartsparkeringen bebyggts.

Initiativet från demokratiforum fick däremot ett till intet förpliktigande "besvarad" som svar. Förslaget var att den "partnerskapsfond" för samarbetsprojekt mellan föreningar och förvaltningar i Skogås som fanns under 2005 ska få finnas kvar fram till 2009 för att sedan utvärderas. Jag har skrivit ungefär halva initiativet - den avslutande delen med det konkreta förslaget. Sedan har forumets ordförande Birger Winsa lagt till en inledande del med en teoretisk diskussion om det civila samhället, socialt kapital och bostadsområden med "svaga sociala strukturer". Det går ganska lätt att se var gränsen går. Hur som helst, partnerskapsfonden i Skogås är ett intressant exempel på hur man kan jobba gränsöverskridande i lokalsamhället. Den är inte perfekt, men den bör ges lite tid att utvecklas och hitta sina former - och projekten bör också få lite tid innan de utvärderas. Därför vore det bra om man redan nu beslutade att det ska få fortgå även de kommande tre åren. Förvaltningen (och kommunstyrelsen) tycker däremot att det här är pengar som får fördelas i den årliga verksamhetsplanen. Jag förstår dem, men ser samtidigt att det riskerar att ge en kortsiktighet och hattighet - i ännu högre grad än i storstadssatsningsprojekten.

Inga kommentarer: