13 juni 2006

Ännu ett varv om trängselskatten...

På kommunstyrelsens sammanträde den 29 maj slängde sossarna fram ett förslag om opinionsundersökning om trängselskatten som ett tilläggsförslag till en motion om folkomröstning. Förslaget saknade helt underlag och analys, det fanns inga förslag om vilka frågor man skulle ställa eller hur man ansåg att resultatet av denna opinionsundersökning kunde förväntas påverka beslutsfattarna (dvs riksdagsledamöterna) jämfört med alla de folkomröstningar som hålls runt om i Stockholms-regionen.

Majoriteten har haft nästan fyra år på sig att förbereda hur huddingebornas röst ska göras hörd gentemot det demokratiska haveri som trängselskatten utgör. Ändå lyckas man inte presentera något förslag förrän ett par månader innan folkomröstningen - och då utan att ens försöka hitta en samsyn med oppositionen, och utan att ens uppfylla ens de mest basala krav man kan begära på ett beslutsunderlag.

Nej, majoritetens förslag till beslut visade ännu en gång vilken brist på respekt för demokratin som råder inom socialdemokratin. Man får visst göra hur som helst bara man gör det för partiets och maktens skull.

I kommunfullmäktige idag fick man svar på tal, när en enig opposition yrkade återremiss på förslaget. Så här får det nämligen inte gå till. Ann-Marie Högberg (s) och hennes partikamrater måste få en tydlig signal att i den här kommunen ska de banne mig hålla en viss nivå på beslutsunderlagen - annars blir det inga beslut alls.

Att priset förmodligen blir att det inte görs någon opinionsmätning, det får man ta. Jämfört med grannkommunernas folkomröstningar skulle den ändå ses som helt oväsentlig av beslutsfattarna i riksdagen. Däremot var det förstås synd att majoriteten inte tog den sista chansen att ge varje huddingebo en reell röst när frågan om trängselskatten avgörs i höst.

Inga kommentarer: