12 juni 2006

Trettonöresoperan

Inte så sällan brukar jag muttra något här om långa och pratiga möten i kommunfullmäktige, men sällan har jag haft så goda skäl som idag. Visst, det var budgetfullmäktige och det är valår, men när ordföranden en stund efter tio på kvällen klubbade av mötet som påbörjades klockan tio på förmiddagen hade vi i princip bara debatterat budgeten. I morgon får vi fortsätta med sådana saker som projektplanen (alla byggprojekt m.m. som planeras under de närmaste åren), folkomröstning om trängselskatten och mycket, mycket mer.

Det mest anmärkningsvärda är kanske att alla deltagande partier utom lilla Huddingepartiet var överens om nästan allting. (Drevvikenpartiet deltog inte i besluten.)

Vi kristdemokrater lade, tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet, fram en budget som i mycket liten utsträckning skiljde sig från majoritetens - bland annat för att vi vill att det med relativt kort varsel ska kunna bli kommunens budget ifall vi vinner valet. Vi valde att satsa mer på skolan (inte minst särskolan), mer på förskolan (inte minst öppna förskolan, som vill öppna igen i Trångsund och centrala Huddinge) och mer på äldreomsorgen, medan vi lade ett hårt men genomförbart sparkrav på den centrala administrationen i kommunstyrelsen. Dessutom valde vi att sänka skatten med 13 öre.

Man kan tycka att 13 öre är småpengar. Ann-Marie Högberg (s) sade någonting om att det räckte till en pizza i månaden för en familj, men hävdade ändå att det hotade tryggheten i kommunen.

I ett av mina sammanlagt två inlägg under dagen gjorde jag en jämförelse med Stockholms stad och hur mycket mindre man betalar i skatt där. Skattesatsen i Huddinge är 32,62 kr, medan den är 30,42 kr i Stockholm. För mig, med ett LO-jobb som huvudförsörjning, innebär det 6.831 kronor mer i skatt per år för att jag bor i Huddinge istället för i Stockholm.

Det är mycket pengar. Det gör skillnad. Det ger den som faktiskt har ett jobb och försörjning ett gott skäl att flytta några hundra meter från Skogås till Farsta eller från Vårby gård till Vårberg.

Tretton öre är inte mycket pengar, vare sig för en familj eller för Huddinge kommun, men det är ett första steg på en resa som kommer att göra kommunen mer attraktiv att bosätta sig i. Det är något som jag ser fram emot.

Vårt budgetförslag blev förstås nedröstat, men stora delar av det ska vi förhoppningsvis kunna sätta i sjön om vi vinner valet den 17 september. Men det är tveksamt om vi kommer att ha råd med en så stor skattesänkning om inte besparingsarbetet på kommunstyrelseförvaltningen kommer igång redan nu (och det lär det förstås inte göra.)

Inga kommentarer: