04 januari 2008

En natt i Iowa

I natt kan man vara glad att vi inte bara har Sveriges Television ("Fri television") i Sverige utan även utländska nyhetskanaler som CNN och BBC World. För medan SVT24 visar repriser av Värmlandsnytt och annat viktigt, kan vi som har utländska TV-kanaler följa otroligt initierade live-rapporter om hur världens mäktigaste man - eller kvinna - väljs.

Omröstningarna i Iowa är ett otroligt spännande exempel på verklig delaktighet. Det har genomförts olika experiment i Huddinge och andra svenska kommuner, men inget kommer i närheten av hur människor samlas i ett vanligt vardagsrum i Persia, Iowa, för att föreslå vem som ska bli nästa presidentkandidat för Demokraterna... Och här har människor som vill styra världens starkaste nation fått ägna sig åt att möta massor av vanliga människor på ett helt annat sätt än man gör i lilla Sverige. Kanske borde vi förtroendevalda också bli bättre på att skaka hand - det är i alla fall någonting som jag skulle uppskatta.

Och resultatet, som det ser ut just nu, är också väldigt spännande, med Mike Huckabee som klar vinnare bland Republikanerna och Barack Obama som knapp segrare bland Demokraterna. Iowa är inte någon typisk delstat och otroligt mycket kommer att hända innan det är avgjort - men nog skulle det bli en fascinerande valkampanj om det stod mellan dessa två i höst...

Kandidater som Hillary Clinton och Mitt Romney är förstås inte utslagna - än - men resultatet i Iowa talar i alla fall inte för deras sak. Vi går en intressant tid till mötes.

Det här säger tidningarna: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=729897; http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_740099.svd; http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_740553.svd

Inga kommentarer: