02 januari 2008

Reflektioner över skattetabellerna

Dagens Nyheter skriver idag (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=729437) om skattesänkningarna i Stockholms län. Landstinget sänker skatten med 17 öre och inte mindre än 15 av 26 kommuner har också sänkt skatten.

Noteras kan att av de 15 kommuner som sänker skatten ingår Socialdemokraterna i ledningen för endast en (1), Sundbyberg. Bland de elva som inte sänker skatten finns Socialdemokraterna i ledningen för fem. Enkel matematik visar alltså att 70 % av de borgerligt styrda kommunerna sänker skatten ett år när kommunernas - och landets - ekonomi ser ruskigt bra ut, medan endast knappt 17 % av de sossestyrda gör det. Jag tycker att det visar väldigt väl vilken skattesänkningsallergi många ledande socialdemokrater lider av.

På Södertörn går många kommuner mot trenden. Endast två - Huddinge och Tyresö - sänker skatten. Hade inte Tyresö sänkt sin så skulle vi i Huddinge ha nått vårt mål att inte ligga över genomsnittet på Södertörn, men Tyresös sänkning gör att vi fortfarande ligger något över snittet. Det får vi försöka åtgärda till kommande år...

Inga kommentarer: