05 januari 2008

Apoteksmonopolet på väg bort - äntligen

På dagens DN Debatt (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=730084) skriver socialminister Göran Hägglund (kd) om sina tankar kring avskaffandet av apoteksmonopolet. Göran visar i artikeln med all önskvärd tydlighet att han och regeringen har full koll på de mindre problem som behöver lösas i samband med avskaffandet av statens monopol (som faktiskt bara har rått sedan 1998!)

Jag inser att vänsterfolk kommer att protestera mot apoteksmonopolets avskaffande, eftersom de i grund och botten tycker att produktionsmedlen ska ägas av staten, men för alla oss som faktiskt har varit utanför Sveriges gränser känns det märkligt att vi i vårt land ska behöva acceptera att vi har så otroligt mycket sämre apoteksservice än andra länder i den civilserade världen - till exempel USA, England, Frankrike, Italien, Turkiet eller Ryssland... Min gissning är att ett avskaffat apoteksmonopol är precis vad vi behöver för att till exempel få ett apotek i Trångsund eller Vårby - för det lär aldrig Apoteket AB bistå med.

2 kommentarer:

Ben Rangel sa...

Apotek finns i Skogås och dit är det drygt 1 km från Trångsund.

När det gäller Vårby så har du ett Apotek i Kungens Kurva, knappt 1 km dit.

Se där, varför klaga?

Karl Henriksson sa...

Geografi är inte din starka sida, va? Det är drygt 2 km mellan Trångsunds centrum och Skogås centrum och nästan 4 km mellan Vårby gårds C och apoteket i Kungens kurva (enligt Eniro.se).

Men min poäng är att vi bör jämföra oss med andra länder - och kan då snabbt konstatera att Sverige har betydligt färre apotek per invånare än jämförbara länder och betydligt sämre öppettider (framför allt jouröppna apotek).

Konkurrens skulle vara bra för alla - men det blir tydligast för dem som bor i t.ex. Trångsund eller Vårby.