19 augusti 2008

Bosse Trygg går i pension

Med ålderns rätt har Bo Trygg, Huddinges moderate kommunstyrelseordförande, beslutat sig för att avgå vid årsskiftet.

Beslutet är inte alldeles oväntat. Bosse blir 67 i år, 69 nästa valår. Sannolikheten att han skulle kandidera för ytterligare en mandatperiod har hela tiden varit mycket liten. Genom att avgå två år in i mandatperioden ger han sin efterträdare en god chans att bli varm i kläderna och förhoppningsvis också göra sig känd bland huddingeborna.

Bosse Trygg har sedan han tog över som ledare för kommunens moderater för sex år sedan visat att han är en samarbetspolitiker som har kunnat ställa sig över det egna partiets snäva egenintresse för att istället ena partierna inom majoriteten kring en gemensam linje - vilket nog många som försökt leda borgerliga majoriteter kan intyga inte är det lättaste.

Den stora frågan nu är förstås vem som kommer att ersätta Bosse som kommunstyrelsens ordförande. Tänkbara namn skulle till exempel kunna vara kommunalrådet Daniel Dronjak, förskolenämndens ordförande Jelena Drenjanin eller riksdagsledamoten Anti Avsan, men det där är en process som måste pågå inom moderaterna. Jag har inte en aning om vilka som känner sig lockade av uppdraget, än mindre vilka som skulle ha starkast stöd inom deras parti.

Men oavsett vem moderaterna väljer hoppas jag att den nya kommunstyrelseordföranden inspireras av Bosse Tryggs lugna och lyssnande - får man säga "trygga"? - ledarskap. Det är vägen till framgång för Alliansen i Huddinge och därmed också för Huddinge kommun.

Inga kommentarer: