10 augusti 2008

Kriget i Georgien och OS

Medan jag tittar på ett hittills händelsefattigt linjelopp för damer från OS i Peking har jag svårt att hålla tankarna borta från kriget i Georgien. Ryssarna har trappat upp striderna med anfall mot den georgiska huvudstaden Tbilisi och de ryskallierade trupperna i utbrytarrepubliken Abchasien uppger i DN att de har gått till anfall mot den georgiska armén.

Men jag förvånas över att ingen kommentator hittills har nämnt hur olämpligt det är ur rysk synvinkel att de här händelserna kommer just under de olympiska spelen. Den ryska svartahavsbadorten Sochi har ju tilldelats vinter-OS år 2014 - Sochi som bara ligger cirka 5 mil från gränsen mot just Abchasien. Ryssland - och inte minst premiärminister Putin - har ju satsat en hel del på att göra Sochi till en internationell turistdestination. En påminnelse under årets största idrottshändelse om att Sochi ligger i en väldigt, väldigt orolig region kommer knappast lugna oroliga semesterfirare.

Men den officiella hemsidan för Sochi-OS väljer att fokusera på Putins insatser i Peking snarare än i den egna regionen. Jag förstår dem.

Inga kommentarer: