Trafikmyndigheterna (Vägverket, Banverket) har kommit ett första diskussionsunderlag kringde nationella infrastruktursatsningarna under de närmaste åren (därutöver finns det en pott för regionala infrastruktursatsningar, som Länsstyrelsen förfogar över).
Svenska Dagbladets artikel har den braskande rubriken "
Spårsatsningar skjuts på framtiden". Om så blir fallet återstår väl att se, men som alltid när det gäller infrastruktursatsningar kan man konstatera att pengarna inte räcker. Stockholms infrastruktur har av regeringar - företrädesvis socialdemokratiska - fått för litet pengar under en lång, lång följd av år, vilket gör att vi idag har ett närmast desperat behov av nya vägar och spår i en region som växt kraftigt under många år och som av allt att döma kommer att fortsätta att växa. Att satsa mindre än Stockholms andel av befolkningen borde i det läget inte vara att tänka på, men kanske är det så att man även borde kompensera något för alla de år under socialdemokratiskt styre när Stockholm fått stå tillbaka.
Nu framgår det dessvärre inte av artikeln hur stora de satsningar som planeras i Stockholms-området kommer att vara. Ligger de kring 90-100 miljarder så finns det ingen anledning för oss regionpolitiker att klaga. Ligger de lägre bör vi påpeka att vi inte tycker att resten av landet ännu en gång ska få gå före i kön.
Sedan finns det förstås mycket annat man också kan diskutera: Hur mycket ska satsas på vägar respektive spår? Vilken form av medfinansiering är rimlig i olika projekt? Och finns det inte en risk att Banverket väljer att prioritera sina egna spår framför lokaltrafikens när pengarna ska fördelas?
Jag är själv kollektivtrafikentusiast och inte minst en ivrig anhängare av spårtrafik. Jag vill se en offensiv utbyggnad av Stockholms kollektivtrafik. Det finns en stor potential att öka kollektivtrafikens andel om vi bara kan bygga ut spåren i Stockholms-området. Det är inte ett acceptabelt att en rad viktiga och samhällsekonomiskt lönsamma spårvägs- och tunnelbaneprojekt skulle behöva försenas ytterligare eller rentav stryka på foten.
Men jag tror också att vi i vissa fall måste bli bättre på att hitta nya vägar till att finansiera projekten. De statliga verken (och kanske också SL) har varit ganska frimodiga när det gäller att tigga/kräva pengar av kommunerna för att finansiera olika projekt. För Södertörnsleden har Vägverket till exempel krävt ungefär en halv miljard i kommunal medfinansiering, trots att vägen till stor del kommer att omges av naturreservat där det inte finns förutsättning för några exploateringsintäkter överhuvudtaget. Däremot har de valt att inte försöka hitta medfinansiering bland de företag i t.ex. Jordbro industriområde i Haninge som skulle tjäna en hel del tid och pengar på att vägen byggs.
När det gäller till exempel Tvärbanans förlängning från Alvik till Solna station finns det en mängd företag och fastighetsägare som skulle få stora vinster på grund av den. Luftfartsverket borde vara entusiastiska över möjligheten att sänka koldioxidutsläppen från Bromma flygplats genom att göra det attraktivt att åka kollektivt dit. Butiksinnehavare och fastighetsägare i handelsområdet utanför borde inse att bättre kollektivtrafik ger fler kunder. Det är inte i första hand kommunernas skattebetalare som bör stå för medfinansieringen, utan de exploatörer och fastighetsägare som tjänar på utbyggnaden.
Jag tror att utbyggnaden av spårtrafiken kommer. Säkert inte i den takt som jag skulle önska (mycket och snabbt), men inte heller så långsamt som alarmisterna befarar. Jag lovar att jag ska dra mitt strå till stacken för att få fart på utbyggnaden, för Stockholm behöver både nya vägar och nya spår.