02 april 2009

Dopning och Europa - en fallstudie

Europas nationsgränser ställer till med problem i många sammanhang, trots (och ibland på grund av) europeisk integration. Att gränsöverskridande brottslighet är ett problem vet vi alla. Eurosport rapporterar om ett fall från sportvärlden.

Fallet är tre år gammalt och handlar om den spanske storcyklisten Alejandro Valverde, som den italienska olympiska kommittén CONI nu drar inför en domstol i Italien för att blod som hittades vid en razzia hos dr Fuentes, en välkänd dopingläkare i Spanien, stämmer överens med blod som lämnades vid en fransk tävling som hade etappmål i Italien. Hänger ni med?

Kristdemokraterna ligger helt rätt när man kräver en tydlig europeisk dopingpolitik. Vill man på allvar ta itu med dopingproblemen som finns i dagens proffsidrott måste man låta utredarna arbeta över nationsgränserna. Bara en bråkdel av all dopning uppdagas vid tävlingarnas dopningstester eller out-of-competition-test. Material som hittas vid razzior som dem mot dr Fuentes kontor i Madrid och Zaragoza måste bli tillgängligt för utredare i hela Europa och system med biologiska pass liknande dem man infört inom cykelsporten borde också krävas för dem som vill tävla på europeisk nivå i till exempel fotboll, friidrott och skidsport.

SvD Aftonbladet Metro GP

Inga kommentarer: