02 december 2009

Moskéer i Schweiz och i Vårby

Moskéer har ju varit ordentligt på tapeten de senaste dagarna, tack vare schweizarnas famösa ja till ett minaretförbud. Personligen måste jag säga att jag inte alls kan förstå poängen med förslaget. Det handlar ju inte om något förbud mot böneutrop - sådana har aldrig stört den schweiziska friden - utan just om ett förbud mot att bygga ett slags torn, en arkitektonisk detalj. Frågan man kan ställa sig är om förbudet gäller smala kampaniler i arabisk stil rent generellt eller om det bara handlar om sådana som råkar vara sammanbyggda med eller ligga i anslutning till en gudstjänstlokal som används av muslimer. Nej, hela tanken bakom minaretförbudet känns minst sagt illa genomtänkt. Arkitektur ska inte förbjudas.

Fast schweizarna är inte de enda som verkar illa genomtänkta. I veckans nummer av Mitt i Huddinge finns en artikel med rubriken "Trångbodd förening vill ha större lokal" - ett tema som vi nog alla hört förut. I det här fallet rör det sig om Vårby gårds islamiska ungdoms- och kulturförening, dvs. den muslimska församlingen i Vårby, som har drygt 300 medlemmar och en lokal på Bäckgårdsvägen som bara räcker för 70 personer.

Föreningens ordförande Galip Bozkurt säger att man har legat på politikerna i flera år för att få en större lokal, men att det går trögt, det händer ingenting. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak-Nordqvist (M) konstaterar att han hörde talas om önskemålen först för någon vecka sedan, och själv hörde jag inte talas om dem förrän i artikeln i Mitt i.

Men oavsett vilka politiker det nu är som de valt att prata med, så bör svaret bli detsamma. Daniel säger i artikeln att kommunen inte äger sådana här lokaler, men att han ska tala med kommunens fastighetsbolag Huge. Men Huge äger inte heller några moskéer, och ska inte heller göra det. När pingstkyrkan i Huddinge bygger en ny kyrka gör de det för egna pengar. Samma sak gäller den syrisk-ortodoxa kyrkan i Flemingsberg. Självklart ska samma regler även gälla för den muslimska församlingen i Vårby gård. Vill de ha en moské eller ett islamiskt kulturcentrum eller vad de nu väljer att kalla sin lokal så får de allt bygga och finansiera den själva. Vill de inte göra det så finns det en moské i Fittja, några hundra meter söder om Vårby, och planeras för en i Skärholmen strax norr om Vårby. Värre än så är det inte.

Det finns ingen anledning att förbjuda moskéer eller minareter - men det finns sannerligen inte någon anledning att ge de muslimska församlingarna någon gräddfil heller.

DN DN DN DN DN DN DN SvD SvD SvD Dagen

Inga kommentarer: