06 december 2010

Den nya hotbilden

Det finns en ny hotbild. Båtturer till öar i skärgården hotas, rapporterar Dagens Nyheter. Eller hur är det egentligen? När man skrapar lite på ytan visar det sig handla om att Alliansen i landstinget vill prioritera de båtförbindelser som används av åretrunt- och sommarboende i skärgården, inte för den typen av utflyktsturer för turister. Det kan till exempel handla om att använda skattesubventioner för båten mellan Sandhamn och Stavsnäs (där en buss tar resenärerna in till staden) snarare än långsamma men behagliga båtturer mellan Sandhamn och Grand Hotel.

Något förbryllande börjar det nya oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (s) att prata om "ett stort hot mot en levande skärgård där det går att bo och arbeta och åka båt till ett rimligt pris". Syftet med prioriteringen är ju tvärtom att det ska bli lättare att pendla till och från skärgården.

Vi som mest besöker skärgården på korta turer över sommaren kan gott betala för oss, och jag är inte ens säker på att det i längden kommer att bli så mycket dyrare än idag. Turismen kan utvecklas på marknadsmässiga villkor och kreativiteten flöda hos skärgårdens många entreprenörer utan att man ska behöva oroa sig över att Waxholmsbolaget tänker använda skattebetalarnas resurser som bas för att konkurrera ut nya uppstickare.

Inga kommentarer: