11 april 2011

Viktiga förbättringar i sjukförsäkringssystemet

Idag presenterar Alliansens företrädare i form av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) och gruppledarna i socialförsäkringsutskottet, Emma Henriksson (kd), Gunnar Axén (m), Solveig Zander (c) och Ulf Nilsson (fp), på DN Debatt en rad viktiga reformer inom sjukförsäkringssystemet. Grundtanken i sjukförsäkringsreformen - att folk ska rehabiliteras och gå från sjukdom och utanförskap till arbete - är klok. Det gamla systemet, där hundratusentals människor kasserades varje mandatperiod, var ohållbart. Men samtidigt finns det människor som oavsiktligt kommit i kläm i det nya systemet, till exempel personer som uppenbart är för sjuka för att arbeta men ändå hamnat hos arbetsförmedlingen eller folk som kommit tillbaka från sjukersättning (förtidspension) och inte fått någon ersättning alls då de sedan blivit sjuka igen. Därför är det bra att Alliansen nu kommer med ett antal förslag som ska hjälpa till så att ingen hamnar mellan stolarna.

Oppositionen är förstås inte nöjda. Det är liksom deras jobb att inte vara det. Själv kan jag se att det här är bra och kloka förslag, men visst kan det finnas ytterligare justeringar som behöver göras. Till exempel kan jag tycka att sjukersättningens nivåer - 25, 50, 75 eller 100 procent - är för statiska och borde kunna individualiseras mer. Varför ska den som kan jobba 60 procent men inte 75 tvingas ner till 50?

Som kristdemokrat kan jag ändå känna mig väldigt nöjd. Den här reformen skulle förmodligen inte genomföras om det inte hade varit för det idoga arbete som en rad kristdemokrater gjort bakom kulisserna. Heder åt dem.

Läs även: Den hälsosamme ekonomisten, Peter Soilander, Anders Sellström, Conny Brännberg, Lilith Svensson.

7 kommentarer:

JonasE sa...

Som vanligt så bommar Alliansens företrädare en av det viktigaste problemen med dagens sjukförsäkring: FK bedömmer arbetsförmåga mot fiktiva arbeten, men sjuka och AF måste ju utgå från de arbeten som verkligen finns, för det borde väl vara verkligheten som gäller??.
Så länge som man inte kommer tillrätta med denna motsägelsefulla situation, så kommer man aldrig att får ordning på sjukförsäkringen!!.

Lars-Erick Forsgren sa...

Hej,
jag kommenterar utförligt här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/04/en-sjuk-forsakring.html

Med ett antal intressanta länkar.

Kraxpelax sa...

Alliansen har åtminstone tagit ett senkommet steg i rätt riktning.

---

försöka duger inte

Kent K. sa...

Snälla du, dessa förändringar är ju inget annat än kosmetika! De grundläggande felen återstår och det vet du! Det här är en Schlingmann produkt i ett patetiskt försök att medialt motverka det kommande Påskupproret!

Kent K. sa...

De som är sjuka vill ju inget annat än att bli friska och kunna jobba fullt ut! Det är ju där det grundläggande feltänket ligger hos Alliansen! De förutsätter att alla sjuka bara simulerar och enbart vill leva gott på andra! De har verkligen märkliga referensramar som de fattar sina beslut efter! Med nuvarande sjukreform skall din arbetsförmåga jämföras med en "fantasi arbetsmarknad" alltså jobb som inte finns i verkligheten! Visst, det är klart att även om du är totalt sängbunden kan du ju med hjälp av sängen fungera som dörrstopp i någon butik eller så men det jobbet finns ju inte in verkligheten vilket inte dagens regler tar någon hänsyn till!
Om regeringen kunde vara ärliga både mot befolkningen och sig själva skulle de ju inse att det i stort sett inte finns ett endaste företag i Sverige som anställer någon som har någon form av funktionsnedsättning, det är arbetsförmåga till 110% som gäller! Detta vet vi som lever i verkligheten! Så vad regeringen ( och vissa andra tydligen) måste inse är att många av de som nu av Försäkringskassan anses ha en liten arbetsförmåga aldrig kommer att kunna få ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden, det är sanningen/verkligheten! Då har ju regeringen tre vägar att välja på: 1. Tvinga arbetsgivarna med lagar att anställa dessa människor. 2. Skapa anpassade jobb inom offentlig sektor. 3. Låta dem få vara sjuka med en rimlig ersättning för sin försörjning!
Något MÅSTE göras, som det är nu fungerar det INTE! Vi kan inte låta sjuka människor bli hänvisade till socialkontoren för sin försörjning!

Marlene sa...

Det går åt rätt håll, även om det är ganska segt. Men jämfört med den förra regeringens politik, så finns det iaf hopp om en förbättring nu.

De allra flesta människor kan bidra med något, öven om det skulle vara det minsta lilla. Alla vill känna sej behövda och finns med i ett sammanhang. Nu finns det en möjlighet till detta.

Även med dagens ganska stelbenta system finns det fler nivåer i sjukpenningen, men allt beror på handläggaren. Jag själv sa till min handläggare att jag just den dagen orkade och ville jobba några timmar, då räknade hon bort detta från min sjukpenning. Så inget är omöjligt, bara det finns en bra dialog. Det var iofs några år sedan, det kanske inte finns några flexibla handläggare längre?

Syndare sa...

Hej . Det finns tyvärr inte anledning att vara alltför nöjd med förslaget. Tyvärr måste jag meddela att en grupp FORTFARANDE ramlar mellan stolarna.
Jag talar om de som utförsäkras efter sin tidsbegränsade sjukersättning.
I praktiken skulle förslaget innebära drygt 4000 kr ut per månad. Som du förstår skulle det vara mycket svårt för att inte säga omöjligt att överleva på denna summa. Följden blir alltså att dessa människor (barnaförsörjande) får ansöka om bostadsstöd samt även socialbidrag UPP till existensminimum.
I praktiken kommer förslaget alltså innebära att 3 bidrag ska administreras till denna grupp. Således en fördubbling eller tredubbling av administrationsbördan för att fördela; sjukpenning i särskilda fall, bostöd samt socialbidrag.

Summan av kardemumman är fortfarande densamma för de utförsäkrade- det vill säga existensminimum! Potentiellt livet ut.

Jag sätter mitt sista hopp om en mänskligare anpassning till er i KD!
Gör vad du kan!