16 augusti 2011

Prioritera skattesänkningen för pensionärer!

Det blir inget femte jobbskatteavdrag - just nu. Beskedet från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) kom inte direkt som någon överraskning. Dels hade såväl Göran Hägglund (KD) som representanter för de övriga mindre regeringspartierna redan tidigare deklarerat att de är tveksamma, dels är ju ordning och reda i statsfinanserna de nya moderaternas signum i nästan ännu större utsträckning än jobbskatteavdragen. Ergo: inget nytt jobbskatteavdrag just nu.

Samtidigt väljer man även att lägga nästa steg i skattesänkningarna för pensionärer och nästa höjning av brytpunkten för statlig skatt. Jag kan förstå logiken bakom detta. Samtidigt kan jag känna att de tre föreslagna och nu senarelagda skattesänkningarna har lite olika syften och effekter. Jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten är förvisso kloka reformer som gör det mer lönsamt att arbeta och utbilda sig. Men det är effekter på lite längre sikt. När det gäller skattesänkningarna för pensionärer, däremot, så kommer den viktigaste effekten att vara ökad konsumtion, vilket kan ge en välkommen boost till ekonomin just när Västvärlden ser ut att stå inför en ny lågkonjunktur.

Jag förstår signalen att regeringen kommer att försvara den statsfinansiella stabiliteten. Den är jätteviktig i ett läge där såväl USA som stora delar av Europa brottas med svåra problem just på grund av budgetunderskott och statsskuldens storlek. Men när omvärldens akuta oro lugnar sig och vi istället behöver få fart på hjulen igen, då bör skattesänkningen för pensionärer vara först i ledet. Oavsett om vi just då har råd med det mer kostsamma femte jobbskatteavdraget eller inte. Det är ekonomiskt klokt - och lättar bördorna för många som har haft det tufft de senaste åren.

Inga kommentarer: