De bägge sommartalande partiledarna Fredrik Reinfeldt (M) och Håkan Juholt (S) talade inte bara om budgetbalans och tunnelbana (som jag kommenterade i mitt förra blogginlägg) i sina långa tal i helgen. De hann med att tala om nästan allt - utom svältkatastrofen i Östafrika, förstås - och inte minst om skatter.
En skattedebatt hamnar lätt i ett av två diken. Antingen handlar det bara om hur mycket, där Moderaterna och Socialdemokraterna har sina givna positioner. Socialdemokrater vill ha hög skatt. Moderater vill ha något lägre, om de inte är unga och vill ha mycket lägre. Eller så handlar den om rena teknikaliteter som lämnar oss som helst inte vill vara mer involverade i skattefrågor än via ett SMS helt nollställda.
Reinfeldt talade om Moderaternas prioriteringar inför de kommande budgetförhandlingarna i regeringen. Han vill vänta med det femte jobbskatteavdraget och sänkningen av skatten för pensionärer för att istället prioritera en sänkning av krogmomsen. Juholt var mindre tydlig, men att han ville tvärtom stod ganska klart, även om han verkade mycket förvirrad när det gällde den utveckling som varit under de år som han varit riksdagsman i opposition. Han påstod nämligen att skatten för pensionärer höjts under Alliansens styre, vilket förstås är en ren lögn. Alliansen har - med Kristdemokraterna som pådrivare - sänkt skatten för pensionärer inte mindre än tre gånger sedan man tog över makten år 2006.
Jag skulle vilja se en fjärde skattesänkning, och det så snart som möjligt. Det har jag skrivit om här. Alla argumenten i den artikeln gäller fortfarande. Jag är glad över att Göran Hägglund och Kristdemokraterna gått ut så tydligt i den här debatten och tagit ställning för att just pensionärsskatterna ska prioriteras före krogmomsen.
Somliga bedömare menar att det är troligt att Kristdemokraterna kommer att bli förloraren i den förhandlingen. Nu har ju Fredrik Reinfeldt gått ut med att han och Moderaterna vill prioritera just krogmomsen och höjda lärarlöner, hjärtefrågor för (C) respektive (FP).
Om det sistnämnda förslaget vill jag bara säga att jag hade hoppats att Göran Persson skulle ha blivit den siste skolministern att lägga sig i lärarnas avtalsrörelser. Och det borde vara ännu mer självklart nu, i och med att skolan idag är helt kommunaliserad och, till Håkan Juholts stora förtret men till glädje för elever och föräldrar, i stor utsträckning bedrivs av friskolor. Att regering och riksdag skulle öronmärka pengar till löneförhöjningar hos personalen i vissa privata företag känns som en ovanligt dum idé.
Sänkt krogmoms är en mer komplicerad fråga. Jag gillade den gamla skattereformens modell med en enhetlig momssats för alla varor och tjänster. Differentierad moms leder till märkliga nyckfullheter, som att det blir dyrare att boka ett dansband som spelar för en dansande publik än för en sittande, eller att momsen blir högre om man äter maten i restaurangen än tar den med sig.
Differentierade momssatser öppnar också upp för populism och diverse särintressen. Barnfamiljerna har det knapert - då sänker vi momsen på mat! Kulturen är jätteviktig - då sänker vi momsen på böcker! Restaurangbranschen anställer många outbildade ungdomar - då sänker vi krogmomsen! De som ropar tillräckligt högt - och med tillräckligt väljartillvända argument - belönas med sänkt moms. Medan andra, som kanske har väl så goda sakskäl men inte hörts lika mycket i debatten - får fortsätta med en högre momssats. Jag gillar det inte. Jag vill se en genomgripande momsreform, en reboot till skattereformens ambitioner.
Jag vet att vi lever med en realitet av differentierade momssatser och kommer att fortsätta att göra det under överskådlig framtid. Jag tycker inte att låg krogmoms är värre än många andra låga momssatser. Men att regeringen skulle välja att prioritera en dyr sänkning av restaurangmomsen och senarelägga en betydligt billigare pensionärsskattesänkning tycker jag rent ut sagt vore fel. Jag hoppas verkligen att Göran Hägglund och partiledningen står på sig i den här frågan. Hela vägen.´
Och jag vet att väldigt många pensionärer delar den åsikten.
Läs även: Anders Andersson, Bengt Germundsson, Bengt Germundsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar