12 augusti 2011

Skyskraporna i Liljeholmen...

"För Liljeholmskajen har stadsutvecklarna tänkt sig att skyskraporna längs kajen ska 'möta det storskaliga landskapet', förkastningsbranten upp mot Årsta," berättar Dagens Nyheter idag med anledning av att de nya bostadshusen nu är tänkta att bli 24 våningar höga istället för 21.

Bah, säger jag, nyss hemkommen från en semester i Nordamerika. 24 våningar och de kallar det skyskrapor? Empire State Building i New York, det är en skyskrapa! Willis Tower (f.d. Sears Tower) i Chicago, det är en skyskrapa! CN Tower i Toronto, där har ni en byggnad som verkligen skrapar i himlen!

Visst är det bra att husen i Liljeholmen blir tre våningar och högre och får 50 lägenheter till, men kalla dem inte skyskrapor. Ska vi prata skyskrapor, då får vi höja ambitionerna för Stockholms silhuett rejält. Och det kanske det finns anledning till, men ännu viktigare är att se till att bygga ut med nya, riktiga, klassiska stadsområden utanför de historiska tullarna, så att fler attraktiva stadsmiljöer skapas för oss storstadsälskande stockholmare.

Inga kommentarer: