01 augusti 2006

Apropå enhetstaxan...

Läser i Mitt i Huddinge att Moderaterna vill avskaffa enhetstaxan på SL om de vinner valet. Och jag kan förstå dem. 100 miljoner kronor är väldigt mycket pengar, och det är alltid någon som får betala. Samtidigt håller jag till hälften med sossarnas trafiklandstingsråd Anna Kettner: systemet är visserligen inte rättvist, men det är i alla fall enkelt.

Däremot är hennes tilläggsargument helt uppåt väggarna. Hon påstår nämligen att risken för rån och konflikter i spärrarna minskat. Det är helt enkelt inte sant. Konflikterna i spärrarna beror inte på vilket belopp resenärerna ska betala utan den mer grundläggande frågan om huruvida man överhuvudtaget ska behöva visa biljett eller betala för sin resa, och i den frågan är det ungefär lika många som har en avvikande åsikt nu som för ett år sedan - delvis till följd av att trafiken nu fungerar ännu sämre än den gjorde då.

Och att rånrisken skulle ha minskat är ett fullkomligt häpnadsväckande påstående. För oss som jobbar som spärrvakter är risken idag precis lika stor som före taxeförändringen, medan man i ett svep förstörde åratals av målmedvetet arbete för att minska kontanthanteringen (och därmed rånrisken) för busschaufförerna. Totalt sett har alltså otryggheten hos personalen ökat betydligt tack vare Anna Kettners ingripande - och det vet hon om, för det har inte bara oppositionen (som hon inte lyssnar på) utan även SL:s ledning och de fackliga organisationerna berättat för henne. När hon nu uttalar sig gör hon det alltså i full medvetenhet om att hon sprider falsk eller missvisande information.

Inga kommentarer: